Studentski poslovi u inozemstvu

LinkedIn

Zanima te kako pronaći studentski posao u inozemstvu? Postoji li agencija koja nam pomaže srediti papire i naći posao? Kakve su početne plaće i uvjeti u Europi?

Studiranje u inozemstvu zaista zvuči kao primamljiva ponuda, no pojedini studenti se odvaže i na korak više te odu u inozemstvo s ciljem da se zaposle. Bolji uvjeti, veće plaće, praksa i cjeloživotno iskustvo samo su neki od razloga zbog kojih se studenti sve više i više odlučuju odraditi sezonu u drugoj državi.

Kao građanin EU-a imate isto pravo na rad tijekom studija kao i državljani države članice u kojoj studirate.

Kao građanin EU-a imate isto pravo na rad tijekom studija kao i državljani države članice u kojoj studirate. Neće vam biti potrebna radna dozvola, čak niti za rad u punom radnom vremenu. Za državljane RH postoje određena ograničenja. Lihtenštajn je kvotama ograničio broj ljudi koji mogu ondje raditi i živjeti. Takav sustav kvota primjenjuje se na državljane svih zemalja EU-a te Norveške i Islanda.

NJEMAČKA

Prosječna studentska satnica u Njemačkoj iznosi od 10 do 15 eura odnosno oko 80 kuna, što je mnogo više u odnosu na Hrvatsku gdje je minimalna studentska satnica 25,39 kn. Za lakšu usporedbu uzet ćemo cijenu u eurima pa ćete za sat vremena rada u Hrvatskoj dobiti 3,37 eura, što je 3 do 5 puta manje u odnosu na Njemačku. U inozemstvu studenti češće rade prekovremeno, zbog čega su u mogućnosti zaraditi mnogo više od stalnih zaposlenika. Osim jezika, studentima problem predstavlja i pronalazak smještaja, koji je podosta skup. Mnogi poslodavci nude smještaj za sezonce, zato je preporučljivo fokusirati se na takve oglase. Ako vas ipak zainteresira posao gdje smještaj nije zagarantiran, potrebno je dobro istražiti sve mogućnosti od hostela do privatnih domova. Studentima su na raspolaganju i mnoge Facebook grupe poput “Hrvati u Münchenu” gdje se redovno objavljuju svakojaki oglasi.

AUSTRIJA

Studenti koji su državljani EU ili EFTA-e  nemaju ograničenja u pogledu rada u Austriji sve dok su ispunjeni fiskalni i nacionalni propisi o osiguranju.

U Austriji je uobičajeno vidjeti da mnogi međunarodni studenti biraju posao vikendom ili subotom. Najčešće je riječ o radu do 10 sati tjedno, a zarada je od 300 do 400 eura. Ovi su poslovi savršen način za studenta da zarade sa strane i još uvijek uspiju odrađivati obveze na fakultetu. Posao s nepunim radnim vremenom, odnosno honorarni poslovi vrlo su česti u Austriji, a uključuju rad do 20 sati tjedno. Mjesečno možete zaraditi od 800 do 1000 eura. Najčešći način da zaradite nešto novca i steknete iskustvo kao student je prijava za praksu. Raspon i raznolikost prakse su vrlo široke. Radit ćete do 40 sati tjedno, ali zapravo ćete zaraditi samo djelić posla s punim radnim vremenom. Praksa je dobar način da se odmorite od sveučilišta i izgradite solidne temelje za buduću profesionalnu karijeru.

Savjet: Rijetko tko zna da Wirtschaftskammer Österreich (WKO) nudi pripravništvo u austrijskim veleposlanstvima za studente gospodarstva, prava i ekonomije širom svijeta. Tako žele podržati studente koji nemaju nikakvo prethodno međunarodno iskustvo. Graduateland – na navedenom linku možete naći honorarne poslove koji se nude u Austriji

Glassdoor je jedno od najvećih svjetskih mjesta za zapošljavanje, a nudi milijune najnovijih popisa poslova, u kombinaciji s rastućom bazom podataka o recenzijama tvrtki, izvješćima o plaćama, pregledima i pitanjima s intervjua, recenzijama pogodnosti i mnogim drugim. Za razliku od ostalih web mjesta za zapošljavanje, sve ove podatke dijele oni koji tvrtku najbolje poznaju – zaposlenici.

ŠVICARSKA

Građani iz država EU-27 / EFTA-e ne trebaju odobrenje za kratkoročno zapošljavanje do tri mjeseca ili 90 dana u kalendarskoj godini. Međutim, budući švicarski poslodavac dužan je prijaviti zaposlenje primjenom postupka elektroničkog prijavljivanja. Izvještaj se mora podnijeti najmanje jedan dan prije početka radnog odnosa. Važno je naglasiti kako prednost pri zapošljavanju imaju državljani ili stranci s odobrenim boravkom u Švicarskoj Konfederaciji. Hrvatski studenti izjednačeni su s ostalim studentima koji dolaze iz EU/EFTA. To znači da mogu dobiti dozvolu boravka, ako mogu dokazati da posjeduju dovoljno financijskih sredstava za svoje potrebe te da su primljeni na priznato švicarsko učilište. Ne postoji brojčano ograničenje za osobe koje nemaju namjeru  stupiti u radni odnos. Za one studente, koji se uz studij žele zaposliti, i dalje su na snazi posebni uvjeti. Dozvoljeno im je tijekom studiranja raditi maksimalno 15 sati tjedno.

IRSKA

Međunarodni studenti koji se bave redovitim studijem u trajanju od najmanje jedne godine ne trebaju radnu dozvolu za rad. Irska minimalna satnica iznosi 9,15 eura po satu. Studenti koji posjeduju važeću dozvolu imigracijski pečat 2 moći će raditi 40 sati tjedno samo tijekom mjeseca lipnja, srpnja, kolovoza i rujna te od 15. prosinca do zaključno s 15. siječnjem. U svim ostalim vremenima studenti koji imaju dozvolu za useljenje pečat 2 bit će ograničeni na rad 20 sati tjedno. Na internetskoj stranici StudentJob možete naći poslove koje možete raditi kao student ili sezonski radnik

STUDENTJOB

StudentJob dio je YoungCapitala, najveće agencije za nabavu i zapošljavanje u Nizozemskoj. Trenutno je aktivan u 10 zemalja širom Europe: Irskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji, Austriji, Švicarskoj, Velika Britaniji i Švedskoj. Fokus im je na povezivanju poslodavaca s najboljim kandidatima koji aktivno traže posao, uključujući: rad sa skraćenim radnim vremenom i vikendom na praksi, smještaju i ulogama diplomanata.

ERASMUS+ STRUČNA PRAKSA

Razmjena studenata u svrhu stručne prakse na Sveučilištu u Zagrebu odvija se kroz program Erasmus+ od akademske godine 2014./15. Stručna praksa može trajati najkraće 2 mjeseca, a najduže 12 mjeseci. Trajanje stručne prakse definira prihvatna institucija u dogovoru sa studentom. Studenti su na stručnoj praksi dužni odrađivati puno radno vrijeme (6 do 8 sati dnevno). Moguće ju je odrađivati u tvrtkama, u centrima za obučavanje kao i u drugim organizacijama u državama članicama EU te u Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj, Makedoniji i Turskoj. Studenti za vrijeme trajanja stručne prakse ostaju upisani na svoj matični fakultet/akademiju. Student sam ili u dogovoru s ECTS-koordinatorom/mentorom na fakultetu/akademiji pronalazi ustanovu/tvrtku na kojoj će obavljati stručnu praksu. Stručna praksa treba biti povezana sa studijem na matičnom fakultetu/akademiji.

EURES

EURES je europska mreža za suradnju službi za zapošljavanje pokrenuta 1994. godine kako bi se olakšalo slobodno kretanje radnika. Od samog pokretanja mreža ustrajno radi kako bi europskim građanima osigurala jednake mogućnosti unatoč jezičnim preprekama. Slobodna radna mjesta dostupna na “EURES-ovoj tražilici poslova” obuhvaćaju širok spektar zanimanja i uključuju stalne ili sezonske poslove.

Drugi portali za radna mjesta na europskoj razini još su EurojobsEurobrusselsEuractiv i Jobs Europe, a brzim pretraživanjem na internetu pronaći ćete još mnoge nacionalne internetske stranice s oglasima za radna mjesta u svakoj državi članici.

Dobro je pogledati internetske stranice poduzeća koja vas zanimaju jer mnoga velika multinacionalna društva također objavljuju oglase za radna mjesta na vlastitim internetskim stranicama. Veća multinacionalna društva ponekad lakše zaposle ljude iz druge zemlje i pomognu im da dobiju potrebne dozvole i vize. Osim toga, u takvim društvima radni jezik sve je češće engleski, čak i u zemljama koje nisu iz engleskog govornog područja, što može biti korisno ako ga govorite.

Europska komisija (EC) financira shemu nazvanu Europska volonterska služba (EVS) koja je namijenjena osobama u dobi od 17 do 30 godina te okuplja ljude koji su voljni volontirati u inozemstvu.

Ponekad je teško pronaći plaćeni posao bez prethodnog iskustva. Dobar način kako početi primjenjivati znanje iz škole u praksi jest volontiranje. Europska komisija (EC) financira shemu nazvanu Europska volonterska služba (EVS) koja je namijenjena osobama u dobi od 17 do 30 godina te okuplja ljude koji su voljni volontirati u inozemstvu. Mladim ljudima nudi priliku da volontiraju do 12 mjeseci u brojnim europskim i neeuropskim zemljama. To vam može uvelike pomoći da shvatite što vam se sviđa, a što ne.

Podijeli

O autoru

Hej! Trenutno sam na trećoj godini Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Novinarka sam Managera od 2019. te sam od ove godine urednica rubrike Lounge. Volim pisati o zbivanjima i svakodnevnim situacijama koje bi mogle interesirati naše čitatelje. Uživam istraživati teme koje nemaju dovoljno medijskog prostora, a odnose se na sve veću potrebu brige za okoliš te teme zabave, putovanja i mode. Osim što aktivno pišem, također se bavim tenisom od svoje 6.godine, volim zaigrati odbojku s prijateljima te se opuštati šetnjama u prirodi. Moj životni moto je da čovjek nije otok, moramo se uključivati u društvena zbivanja i stvarati bolje sutra.

Komentirajte