U kojem smjeru ide budućnost obrazovanja? – online nastava

LinkedIn

S obzirom na trenutnu situaciju u Hrvatskoj i svijetu, sveučilišta su prisiljena barem jedan dio nastave održavati online. Trenutno je najpopularniji mješoviti način izvođenja nastave, no sve su češće bojazni da će nastava s vremenom prijeći u potpunosti na online platforme.

Studenti se često žale na gust raspored predavanja, višednevne odlaske na sveučilišta, a sada kada su im sve te muke razriješene stvaraju se potpuno nove, dijametralno suprotne. Otići na predavanje, gužvati se u javnom prijevozu, sjediti satima u učionicama, ispijati kavu s kolegama zvuči kao neko davno doba, svakodnevica koja je danas tako nedostižna.

Sve ono što je mučilo tipičnog studenta, danas predstavlja njegove želje. Zasigurno je zamorno više puta dnevno odlaziti na predavanja, ali to sa sobom donosi i sve one lijepe trenutke studiranja, sve ono što čini pravi studentski život, koji je sada oduzet.

Visoko obrazovanje, poslije pandemije koronavirusa, očekuje ozbiljna transformacija. Predavanja na fakultetima širom svijeta našla su utočište na internetu, odnosno, brojnim online platformama za predavanja i konferencije. Sada se postavljaju dva ključna pitanja: čeka li studente i profesore još jedna akademska godina u uvjetima izolacije i može li online verzija studiranja naći ozbiljnije uporište u funkcioniranju visokoobrazovnih ustanova širom svijeta.

Studij u inozemstvu bliži no ikada

Jedna od najvećih posljedica online obrazovanja je sve manja zainteresiranost studenata za obrazovanje u inozemstvu. Toj su se situaciji prilagodila i brojna sveučilišta koja sada mijenjaju politiku upisa. Kompletno se mijenja pristup jer se sada sasvim drugačiji i zahtjevi budućih studenata. Povećane su kvote za potpuno online studiranje. Očekivan je bio veliki broj prijava jer takav način studiranja znatno umanjuje troškove koji su bili neophodni za život u inozemstvu. No situacija je upravo suprotna, znatno se smanjila zainteresiranost jer ono što je najviše motiviralo studente je nova okolina, novi izazovi, a to trenutno ne mogu imati ni u vlastitoj državi ni izvan nje.

Strah od prevlasti virtualnog sveučilišta

Praksa online studiranja već odavno postoji, samo je pitanje hoće li ona postati češća. Online predavanja ulaze na mala vrata, bit će ih sve više, ali definitivno u skorije vrijeme neće zamijeniti tradicionalni tip predavanja kakav znamo.

Budućnost o kojoj pričamo nije daleko od Lijepe Naše. U susjednoj Sloveniji još od 2003. s velikim uspjehom radi „Doba – fakultet za primijenjene poslovne i društvene studije“. Preko 50% njihovih studenata uče iz inozemstva, a veliki broj programa kako osnovnih, tako i master studija provodi se online. Brojna sveučilišta iz cijelog svijeta već nude online studije, a samo je pitanje vremena kada će ovaj model učenja postati dominantan.

U Hrvatskoj se fakulteti opisuju kao mjesta susreta mladih, a studij kao jedno od najbitnijih životnih razdoblja u kojem se sklapaju prijateljstva i stvaraju mreže poznanstava koje ostaju čitav život. Sve je prisutniji strah da bi kroz digitalni iskorak mogli nestati ovi važni elementi koje studentski život nudi. Dakle strah da bi se, sada kada se vidi da je mnogo toga moguće u virtualnom svijetu, pravi, osobnim kontaktima prožet život na sveučilištu, mogao nestati. Osim toga pojavila se i bojazan da virtualizacijom i digitalizacijom sveučilišta mogu uštedjeti te da bi to mogao biti snažan razlog za nastavak online obrazovanja. Ipak, vjerojatnije je da će se nastava i dalje prilagođavati digitalnom vremenu no radi se o nadopuni a ne o nadomjesku za klasičnu nastavu.

Podijeli

O autoru

Cao! Studentica prve godine diplomskog studija Komunikologije na HKS-u. Novinarka sam Managera od 2018. te se mogu pohvaliti jednogodišnjom titulom urednice rubrike Lounge. Osim što aktivno pišem, u slobodno vrijeme se volim iskušavati u novim sportovima, koji mi pružaju i nove izazove. U životu nikada ne odustajem te smatram da ako prilike ne dolaze da ih moramo stvoriti sami.

Komentirajte