Obilježen Dan Sveučilišta u Zagrebu

LinkedIn

Diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I., 23. rujna 1669. godine, priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva, 3. studenoga 1671. godine. Stoga Sveučilište u Zagrebu 1669. godinu prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus).

U subotu, 3. studenoga 2018. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu proslavljen je Dan Sveučilišta u Zagrebu. Svečanošću u HNK ujedno je obilježen i početak 350. akademske godine.

Program svečane sjednice započeo je obraćanjem nazočnima rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa. Na svečanosti su govorili i predsjednica Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Dijana Vican, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Radovan Fuchs, izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora, akademik Željko Reiner te izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske gospođa Renata Margaretić-Urlić.

Svečanosti su nazočili i brojni strani rektori, sa sveučilišta iz Ljubljane, Maribora, Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Bihaća, Tuzle, Zenice, Beograda, Novog Sada, Novog Pazara, Skopja, Bitole, Crne Gore, Prištine, Tetova i Tirane.

U nastavku rektor je dodijelio 19 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“ i „Andrija Mohorovičić“ za 2018. te posebna priznanja studentima, profesorima i suradnicima Sveučilišta.

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam 3. godine Poslovne ekonomije na EFZG-u. Novinarka sam Managera od 2018. godine te sam prošle godine bila urednica Business rubrike. Osim što aktivno pišem također se volim rolati, izlaziti i družiti se s prijateljima. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da ne treba ništa komplicirati jer je život vrlo jednostavan.

Komentirajte