Utjecaj fizičke aktivnosti na mentalno zdravlje studenata

LinkedIn

Tjelovježba je bitna za održavanje tjelesnog i mentalnog zdravlja. Poznato je da tjelesna aktivnost smanjuje razinu kolesterola, snižava krvni tlak, ublažava posljedice dijabetesa, regulira tjelesnu težinu, smanjuje masnoće u krvi i rizik od srčanog i moždanog udara, te jača pluća i imunitet.

Iako se o njoj rijetko govori, postoji i psihološka korist koja proizlazi iz sudjelovanja u tjelesnim aktivnostima. Osim što tjelesna aktivnost oslobađa endorfin, hormon koji stvara osjećaj sreće, vježbanje podiže i raspoloženje, ublažava depresiju, tjeskobu i stres te poboljšava mentalne sposobnosti i utječe na samopoštovanje pa se može reći da u nekim slučajevima djeluje i kao antidepresiv. Prevelik opseg gradiva, nedostatak vremena, neispavanost, neredovite radne navike ‘kampanjskog’ učenja i ostalo, zasigurno ne pridonose pozitivnom razmišljanju i produktivnom načinu rada studenata.

Istraživanja su pokazala da program tjelovježbe u trajanju od minimalno dva tjedna značajno poboljšava sposobnost učenja, efikasnost u donošenju odluka, razumijevanje različitih informacija, sposobnost planiranja, organiziranje vremena te usmjeravanje pažnje i radnog pamćenja, stoga nemojte čekati i uvedite fizičku aktivnost što prije u svoju rutinu!

Podijeli

O autoru

Komentirajte