Prostorno blizi, a vremenski daleki dvorci Hrvatske

LinkedIn

 

Ako ste i vi od onih koji se trenutno nalaze između knjige iz jednog kolegija, skripte iz drugog i seminara iz trećeg te ne znaju koju biste prvo primili u ruke, a pritom razmišljate gdje ćete ići nakon što rokovi završe, mi donosimo rješenje.  Smislili smo ideje za kratke izlete u neotkrivene kutke Lijepe naše u vašoj blizini. Naravno, kao što naslov kaže, radi se o dvorcima koji su prostorno blizu, ali vremenski daleko. Pri tome ne mislim vremenski daleko kao daleko od vas jer još puno rokova mora proći da ih posjetite, nego jer pripadaju puno daljim prošlim vremenima.

Ako ste se sad sasvim zagrijali za temu, prvo biste trebali posjetiti dvorac Trakošćan budući da on ima jezero u kojem se (na svoju ruku) možete rashladiti. Dvorac Trakošćan svakako je jedan od najljepših naših dvoraca. Izgrađen je u davnom trinaestom stoljeću, a najveći dio povijesti bio je u vlasništvu grofova Drašković. Ime je dobio po tračkoj utvrdi koja je navodno postojala u vrijeme antike. U sklopu dvorca nalazi se perivoj, jezero i muzej čija ulaznica košta 30 kuna.

Dvorac Miljana pravi je mali biser Zagorja. Udaljen je svega 10-ak kilometara od Kumrovca i s pravom slovi za najslikovitiji dvorac. Dvorac je bio u vlasništvu obitelji Rattkay, a obnovljen je zaslugom dr. Franje Kajfeža. Miljana je otvorena za posjetitelje uz prethodnu najavu.

Veliki Tabor dvorac je nedaleko Desinića. Tabor je u prošlosti označavao ratni logor po kojem je ovaj kasnosrednjovjekovni i renesansni dvorac dobio ime. Svu ljepotu koja je nekad pripadala obitelji Rattkay sada možete vidjeti plativši studentsku ulaznicu od 15 kuna.

Barokni dvorac Oršić u Gornjoj Stubici izgrađen je pod inicijativom Krste Oršića na mjestu starije srednjovjekovne utvrde. Dvorac nije nikad imao obrambenu ulogu, već je isključivo služio za stanovanje. Početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća dvorac je obnovljen i u njegove je prostore smješten Muzej seljačkih buna.

U koliko osim gledanja ljepota želite i osjetiti malo te ljepote na nepcu, dvorac Gjalski otvoren je kao restoran. Na rodnom mjestu pisca Ksavera Šandora Gjalskog možete uživati u kontinentalnim i međunarodnim jelima.

I sad šećer na kraju, za sve one koji su oduvijek htjeli živjeti u dvorcu i osjećati se kao princeze, dvorac Bežanec nudi iznajmljivanje soba i apartmana. Da bi ideja bila još zanimljivija, ovaj se dvorac sasvim slučajno nalazi u mjestu koje se zove Valentinovo. Još bi bilo dobro spomenuti da je cijena sobe 700 kuna pri tome nikako ne aludirajući na poveznicu napisanog s  nadolazećim 14.2. 😉

 

 

 

Podijeli

O autoru

Komentirajte