Taylor Swift: usponi, padovi i dinamika kontroverzi

LinkedIn
Vjerojatno nije prvi put da čuješ ime Taylor Swift, štoviše, njeno ime i njene pjesme odzvanjaju gdje god se okreneš. „Američka ljubimica”, „Zmija” i „Glazbena industrija” samo su neki od nadimaka za jednu od najpoznatijih lica današnjice. No, tko je zapravo Taylor Swift i kako održava neopovrgljivu slavu? Kako je 34-godišnjakinja osvojila srca mladih i starijih diljem svijeta i kako se popela na prva mjesta svjetskih top listi?

Počeci Taylor Swift

Taylor Alison Swift rođena je 13. prosinca 1989. u gradiću West Reading u Pennsylvaniji. Otac joj je radio kao broker, majka kao direktorica marketinga, a brat kao glumac. Ime je dobila po glazbeniku James Tayloru, a od malena je pokazivala potencijal i interes za glazbu, pogotovo od bake Marjorie koja je bila operna pjevačica. Taylor je profesionalnu karijeru započela s 14 godina, a pjesme piše od malih nogu. Sa samo 11 godina s majkom je putovala u Nashville kako bi posjećivala producentske kuće i probila se u glazbenu industriju. Vrlo brzo se cijela obitelj preselila u Tennessee kako bi Taylor započela karijeru. Oduvijek je pokazivala veliku strast prema country žanru u kojem je htjela da se razvija njena glazba. Prvi, istoimeni album objavila je u listopadu 2006. s vodećim singlom „Tim McGraw” koji je s obzirom na njezine godine i to doba bio izuzetno uspješan te se probio na peto mjesto US Billboard 200 tablicu i ostao na njoj 157 tjedana. Slijedeći veliki uspjeh, dvije godine poslije objavila je album „Fearless” također u country žanru s vodećim singlovima „Love Story” i „You Belong with Me”. Od tada, brojke i prepoznatljivost su nastavile rasti, a Taylor je svoj opus proširila na pop, indie, folk, rock i dance žanrove.

Kontroverze

Tijekom MTV Video Music Awards 2009. primajući nagradu za najbolji ženski video godine, Taylorin govor je prekinuo Kanye West popevši se iznenada na pozornicu. Uzeo je mikrofon i rekao kako je Beyonce imala bolji video što je ostavilo sve u šoku, a mladu Taylor osramoćenu i izbezumljenu. Taj trenutak je bio samo početak dugogodišnjeg hladnog rata između Kanyea i Taylor. Kanye je 2016. izbacio pjesmu „Famous” u kojem se u neprimjerenom kontekstu spominje Taylor Swift. Taylor je brzo odgovorila tvrdeći da nikad nije pristala da se njeno ime spominje, na što je Kayneova bivša žena, Kim Kardashian objavila video iz studija na kojem se može čuti telefonski razgovor između Taylor i Kanyea u kojem Taylor prividno pristaje na to da se spominje u pjesmi, no cijela situacija je shvaćena izvan konteksta. Ovo je učinilo da Taylor prvi put vrlo javno postane žrtva kulture otkazivanja te dobiva nadimak „Zmija” koja se vrlo brzo i široko proširila na društvenim mrežama. U tom trenu se činilo kao da  joj je karijera gotova, a Taylor u javnosti nije viđena godinu dana. Međutim, 2017. je izbacila novi album „reputation” uz kojeg se do danas asocira simbol zmije, referirajući se na cijelu situaciju. Album je bez objašnjenja i promocije imao odličan uspjeh te se Taylor ponovno vratila na glazbenu scenu u još boljem ruhu.

Taylor Swift album

Izvor: unsplash.com

Sretan broj 13 i odnos s fanovima

Nekima je broj 13 nesretan i takvim se često smatra u zapadnim kulturama, no ne za Taylor. Više puta je izjavila kako ju cijeli život prati broj 13  u pozitivnom kontekstu, npr. sjedalo ili red u kojem je sjedila kada bi dobila nagradu je pod brojem 13 ili slovom M (koji je 13. po redu u engleskoj abecedi), uvod u pjesmu koja je prva dospjela na prvo mjesto je dug 13 sekundi, prvi album joj je za 13 tjedana dospio do zlatne kategorije, rođena je 13. i slično. Broj 13 se brzo uklopio u sve što radi, zbog čega ga uvijek pokuša uvrstiti u nadolazeće projekte. To čini skrivajući neke detalje, tajne poruke ili šale u pjesme i spotove koji se nazivaju „easter eggs”. Fanovi su to vrlo brzo primijetili te su upravo „easter eggs” postali interna šala cijele zajednice i poboljšali odnos s pop zvijezdom. Uz to, Taylor je više puta održala ekskluzivne događaje u kojima je osobno pozvala mali broj fanova da im pušta nadolazeće pjesme te time oni prvi dobiju priliku čuti ih u tajnosti.

Što je „Taylor’s Version”?

Gledajući sveukupnu diskografiju Taylor Swift, primijetit ćete da se neka imena albuma i pjesama ponavljaju, ali jedna verzija nosi originalni naziv uz dodatak „(Taylor’s Version)”, dok druga ne. U čemu je razlika i zašto je to tako? Naime, poznato je da glazbena industrija nije najpravednija te ima mnoge komplicirane i nezahvalne zahtjeve koje produkcijska kuća nudi svojim klijentima, odnosno glazbenicima koji su s njima potpisani. Izvođači ne posjeduju prava na svoju glazbu, već većina, ako ne i sva prava idu produkcijskoj kući. Zbog toga se neki glazbenici nakon određenog perioda u karijeri odluče osamostaliti i otkupiti svoju glazbu kako bi njihovo ime stajalo uz njihovo djelo. Taylor je to odlučila napraviti, ali dugogodišnji plan je propao 2019. kada su njenu glazbu prodali drugoj producentskoj kući, nakon čega su joj prava na vlasništvo ponovo oduzeta. Međutim, pronašla je rupu u sistemu kako ipak nadmudriti velikane glazbene industrije. Ukratko, budući da Taylor i njen tim sami pišu i produciraju pjesme, tzv. „publishing rights”, odnosno autorska prava na ideju i tekst pjesme su njena, jedino što stoji u vlasništvu producentske kuće su autorska prava same snimke pjesme, tzv. „master rights”. Zbog toga je Taylor odlučila presnimiti svoju diskografiju kao samostalni izvođač, kako bi te snimke bile u njenom vlasništvu. Te nove snimke zato nose isti naziv uz dodatak „(Taylor’s Version)”, dok stare snimke imaju samo originalni naziv pjesme, odnosno albuma. Zvuči banalno, zar ne? Ali upravo ovaj potez je pokrenuo potpuno novi val slave za Taylor, njoj omogućio novi smjer stvaralaštva i na koncu, slobodu i vlasništvo nad vlastitim životnim djelom. Ovom originalnom i neviđenom idejom Taylor je digla svijet i glazbenu industriju na noge, a slava i hvala koja je naslijedila do danas obara sve rekorde. Od 2019. je presnimila četiri stara albuma te izbacila pet novih, čineći je izvođačem godine po broju streamova na Spotifyu 2023.

Uspjesi

Po brojkama sa Spotifya, Taylor broji 11 pjesama koje imaju preko milijardu streamova, a prva tri mjesta zauzimaju „Cruel Summer”, „Blank Space” i „I Don’t Wanna Live Forever (Fifty Shades Darker)”. Ona je jedina žena u povijesti koja ima najviše albuma koji su dospjeli na prvo mjesto. Izvan glazbenih uspjeha, Forbes je Taylor Swift 2023. prozvao milijarderom, zahvaljujući „The Eras Tour”, turneji koja obuhvaća svu njezinu diskografiju i koja je prozvana najuspješnijom turnejom po prihodima u povijesti. Uz turneju, objavila je koncertni film koji je postao najuspješniji koncertni film u povijesti. Sav trud nagrađen je kada ju je časopis Time prozvao osobom godine, pokraj utjecajnih političara i aktera. Sve u svemu, uz samostalno napisanih preko 10 albuma i svih nadolazećih, nije iznenađujuće da je Taylor Swift dospjela do mjesta na kojem je sada. Uz karijeru koja se proteže gotovo 20 godina, Taylor se može pohvaliti svojom autentičnošću, kreativnošću, trudom i napornim radom.

Izvor: Pinterest, @timemagazine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

O autoru

Pozdrav svima, ja sam Iva, studentica druge godine komunikologije i sociologije. Inače me možeš naći sa slušalicama u ušima, a upravo me ta kreativna narav i ljubav prema glazbi, pisanju, pop kulturi i super ekipi dovela u Manager Magazine.

Comments are closed.