Kako funkcionira investicijsko zlato?

LinkedIn

Ulaganje svog kapitala je uvijek dobra ideja. Nekretnine su uvijek isplativo ulaganje svog novca, dionice su znatno rizične, a sve se više pretražuje investicijsko zlato. Novac stoji u banci ili u čarapi, ali se nalazimo u krizi pa mu vrijednost pada. Nekretnine nisu više isplative kao što su bile, a sve više ljudi pretražuje pojam investicijsko zlato.

 Što je investicijsko zlato?

Investicijsko zlato čine zlatne poluge i zlatnici, a radi se o predmetima koji imaju veći udio zlata nego nakit. U novije vrijeme u Hrvatskoj je investicijsko zlato bilo opterećeno visokim carinama i porezima, stoga se i nije isplatilo kupovati. Njegova vrijednost najviše dolazi do izražaja u vremenima krize.

Postoji li porez na investicijsko zlato?

U svijetu je postalo uobičajeno da  zlato ima minimalnu maržu te je oslobođeno u potpunost od poreznih davanja. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, investicijsko zlatno je oslobođeno poreza na dodanu vrijednost (PDV). To ipak nije isti slučaj kao kod drugih investicija (dionica, nekretnina, štednje, itd.). Stoga je zlato zapravo jedina investicija koja je neoporeziva u Hrvatskoj.

Rizik?

Svakim ulaganjem, bilo u dionice, nekretnine, automobile i slično dolazimo do rizika. Ista situacija je i sa zlatom. Cijena zlata je određena na burzi te ona može padati i rasti. Ipak zlato se smatra sigurnom investicijom, jer u vremenima krize kao što se nalazimo sada, vrijednost zlata uvijek raste. To samo govore i povijesni podaci. Naime u posljednjih dvadeset godina vrijednost zlata je skočila za više od 30 posto.

Što s kupljenim zlatom?

Kada se kupac odluči za investicijsko zlato, pametno ga je pohraniti uz osiguranje. Takve usluge nude trgovine s boljim investicijskim zlatom. S obzirom na to da je zlato dugoročna investicija, najbolje ga je držati kao sredstvo očuvanja imovine za budućnosti te ga prodati kada je to ekonomski najpovoljnije.

 

Kakvo je stanje s Hrvatskom?

Svaka zemlja u svojim rezervama ima zlato, a ako ste gledali seriju Casu De papel, Španjolska ima dosta. A koliko Hrvatska ima? Ne samo da Hrvatska ne ulaže u investicijsko zlato, već je Hrvatska narodna banka (HNB) sve rezerve rasprodala. Raspadom SFRJ-a Hrvatska je dobila 28, 49 posto od ukupnog zlata. SFRJ je imala 54,5 tona zlatnih poluga, a Hrvatska je po odluci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobila 422.028 unci zlata.

Cijena zlata
XAUEUR Chart by TradingView

Godine 2001. HNB je pod vodstvom Željka Rohatinskog odlučila prodati 13,127 tona zlatnih rezervi po cijeni od 272 američka dolara po unci. Nakon svih troškova koji slijede, Hrvatskoj je ostalo 115 milijuna američkih dolara. Ostatak rezervi je prodan 2005. godine po cijeni od 496 američkih dolara po unci gdje je Hrvatska dobila oko 31 milijun američkih dolara. Razlog zašto je HNB odlučio prodati poluge je jer su smatrali da se cijene zlata previše kreću, nepredvidive su, te da same po sebi ne donose nikakvu kamatu. Stoga su zaključili da je bolje prodati poluge i uložiti u državne obveznice i druge vrijednosne imovine.

To je na kraju ispala loša odluka, jer se ispostavilo da je cijena zlata od 2001. do danas značajno porasla. Čuvanjem zlatnih poluga postiže se veća sigurnost, a i veći prinos nego kod držanja novca oročenog u bankama, gdje inflacija polagano uništava kupovnu moć novca.

Cijena zlata po uncu sada iznosi 1 858,12 američkih dolara, a po gramu 59,74 dolar, što bi bilo oko 418,91  hrvatskih kuna.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manageru sam se pridružila ove godine. Kada nisam zatrpana skriptama, seminarima, prikazima, prezentacijama i svim blagodatima studiranja, gledam serije i filmove. Najdraža serija mi je Prijatelji, a za film se ne mogu odlučiti, it's like Sophie's choice...Kada pak trebam uzeti predah od filmova i serija, tada upalim glazbu i opustim se uz dobre stare hitove. Smatram da je kroz život potrebno imati dobar smisao za humor, jer će ti biti lakše u životu.

Komentirajte