1. maj došo, a je li problem ošo?

LinkedIn

Nešto više od mjesec dana po menzama u Zagrebu su uvedene opcije beskontaktnog plaćanja. Ipak se ne radi o klasičnom beskontaktnom plaćanju, već je za plaćanje obroka u menzi potrebno imati odgovarajuću aplikaciju.

Problemi na Savi

Prvotno su samo neke menze imale privilegiju plaćanja beskontaktnim putem. To su Ekonomija, Agronomija, Šumarski, Veterinarski, Medicinski,  Rudarsko-geološki fakultet te NSK i TVZ. Na poznatoj Savi, to jest studentskom domu Stjepan Radić uvođenje beskontaktnog načina plaćanja je započelo početkom travnja. Uvođenjem novog sustava u sam rad blagajni je stvorio velike gužve i redove pred restoranima. Studenti puni briga i obveza oko nadolazećih kolokvija jednostavno nemaju vremena i strpljenja za kilometarske redove.

Pokušaj rješenja problema

Na Facebooku su objavili da će od 27. travnja otvoriti i drugu liniju za večeru na Savi. S time su očekivali da će navedenim promjenama ubrzati sam proces plaćanja i smanjiti redove do kraja tranzicije sustava, to jest dok sve blagajne ne pređu na online način plaćanja. Takav način plaćanja u sustavu blagajni se očekivao od 1. svibnja.

A što kažu studenti?

Smanjenje redova se očekivalo otvaranjem drugih restorana, a što nam kažu studentice koje redovno posjećuju menze na Cvjetnom naselju i na Savi. Anđela nam kaže da je sada postalo brže.

„Na početku je znalo biti i 20 minuta, a sada je puno brže. Rekla bih da je negdje oko desetak minuta, što je ok.“

Kod problema smatra da je novi sustav mnogo kompliciraniji nego što je stari bio i da je radnicima potrebno određeno vrijeme da se naviknu na novi sistem rada. Nadalje, smatra da je trebalo ići s edukacijom samih zaposlenika te da se nije trebalo ići naglo u tu promjenu.

„Prijašnji sustav, to jest klasični način plaćanja je bio dobar, bio je brz. Ljudi su znali kako da rade s njime. Mislim da isto ta nova aplikacija koju su oni proveli nije olakšala smanjenje redova u menzama. Bolje bi bilo da su jednostavno rekli da se može plaćati karticom jer svi danas imaju beskontaktnu karticu i da mogu na jednostavan način plaćati.“

Anđela misli da je SC to trebao bolje organizirati i s timom zaduženim za aplikaciju. Nada se da će biti puno bolje dok se radnici uigraju u sam sustav plaćanja.

„Malo je sada sporije, ali stvarno tete daju sve od sebe i ne bih na njih stavljala nikakav teret krivnje. Mislim da će se kroz tjedan dva to sve ubrzati, samo da svi uđu u to i da se sve to automatizira u jedan način.“

Izvor: Facebook Studentski dom Stjepan Radić - Sava

Izvor: Facebook Studentski dom Stjepan Radić – Sava

Ružica živi u studentskom domu Stjepan Radić gdje su bile ogromni redovi ispred menze. Tvrdi da sada redovi nisu toliko veliki kao što su bili prije nekoliko tjedana.

„Ja živim u studentskom domu Stjepan Radić i tamo inače imaju 3 menze: brza, linija 1 i linija 2. Od početka akademske godine linija 1 nije radila za večeru i redovi su bili ogromni i čekalo se jako dugo. Studenti su bili jako ljuti zbog toga, ja također.“

Rekla nam je da se čekalo i po dvadeset minuta u redovima, dok se prije čekalo desetak minuta kada su bili maksimalni redovi. S tim sustavom plaćanja su ipak odlučili otvoriti prvu liniju, redovi su se smanjili ali se i dalje čeka.

„Malo duže nego inače, što mislim da nije toliko strašno.  Smatram da će se to smiriti i regulirati kad se oni naviknu na novi sustav i način plaćanja.“

Ružica problem vidi u zatvaranju linije 1 na Savi.

„Smatram da je problem bio u tome što je zatvorena linija 1, a dom Stjepan Radić je najveći dom u Zagrebu, pa tako i Hrvatskoj. Ima najviše studenata i pogotovo za večeru, tada svi idu i jednostavno se stvore ogromne gužve. Sada je puno bolje, nadamo se da će tako i ostati i da će gužve biti još manje.”

Iako je mirisalo na finu hranu iz menze, ove nove odluke mirišu na nove promjene, manje gužve i strpljenje studenata.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manageru sam se pridružila ove godine. Kada nisam zatrpana skriptama, seminarima, prikazima, prezentacijama i svim blagodatima studiranja, gledam serije i filmove. Najdraža serija mi je Prijatelji, a za film se ne mogu odlučiti, it's like Sophie's choice...Kada pak trebam uzeti predah od filmova i serija, tada upalim glazbu i opustim se uz dobre stare hitove. Smatram da je kroz život potrebno imati dobar smisao za humor, jer će ti biti lakše u životu.

Komentirajte