Spas za rusko oglašavanje i influencere

LinkedIn

Invazijom Rusije na Ukrajinu koja već traje skoro dva mjeseca, mnoge tvrtke su zatvorile svoja sjedišta i djelovanja zbog sankcija koje uvode Europa i SAD. McDonald’s, H&M, Ikea, Netflix su samo  neke od tvrtki koje su odlučile da će zaustaviti svoj rad u Rusiji. Tom odlukom su ukinuta radna mjesta i velika zarada koja se prodirala na ruskom tržištu. U problemima su se pronašli i ljudi koji su zarađivali na račun digitalnih platformi – influenceri i tvrtke koje se oglašavaju na društvenim medijima.

Društvene mreže

Meta je grupacija društvenih mreža današnjice – Facebook, Instagram i WhatsApp.  Instagram u Facebook su ukinuti u Rusiji, a WhatsApp se može još uvijek koristiti jer ne predstavlja širenje govora mržnje.  Prvo je započelo s Facebookom jer je Vladimir Putin odlučio da Facebook dopušta govor mržnje prema Putinu, ruskoj vojsci i samom ruskom narodu. Osim aplikacija Mete (Instagram i Facebook), također im je blokiran i Twitter, gdje im je onemogućen pristup osim putem privatne virtualne mreže VPN.

Ruske društvene mreže

Zbog straha od sankcija, to jest gašenja Instagrama gdje mnogi influenceri, a i glumci, pjevači objavljuju svoje uspjehe, okrenuli su se samim ruskim društvenim mrežama. Osim influencera, alternativu su pronalazile i brojne ruske tvrtke, bile one male ili velike zbog samog oglašavanja koje nude društvene mreže. Možda ruske društvene mreže nisu razvikane kao američke, ali mogu poslužiti za rusko tržište i područje bivšeg Sovjetskog Saveza. Najviše su se otvarali profili na Telegramu i VK.

Telegram

Telegram je besplatna usluga za razmjenu trenutnih poruka na više platformi. Osnovali su je braća Nikolai i Pavel Durov 2013. godine. U siječnju 2021. godine aplikacija je bilježila najviše preuzimanja na globalnoj razini, s milijardom preuzimanja koje je trajalo do kraja kolovoza 2021. godine. Na ovoj mreži mogu se dijeliti videi, dokumenti različitih formata (DOCX, MP3, ZIP, itd.) do 2GB veličine. Osim toga Telegram ima veliki izbor alata za uređivanje fotografija i videa, kao i ponudu emotikona, Gifova i stickersa.

VK

VKontakte (VK) je najveća društvena mreža u Rusiji, slična je društvenoj mreži Facebook. VK je najpopularniji u Rusiji i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Osnovana je 2006. godine, a osnivači su Pavel Durov (osnovao i Telegram), Yitzchak i Mikhael Mirilashvili te Lev Binzumovich Leviev.

Na VK možete objavljivati fotografije i videozapise kao i na Facebooku. Velika je razlika što u stvari na VK možete skidati glazbu i raditi svoju playlistu kao na Spotifyu. Korisnici tvrde da je platforma dosta opuštenija od Facebooka i Instagrama, gdje nema striktnih pravila vezanih za samo objavljivanje svojih sadržaja. Mnogi korisnici na svojim profilima objavljuju filmove, stoga ih njihovi pratitelji mogu besplatno pogledati.

Kakav je VKontakte u očima korisnika?

Antonia nam je kao korisnica ove ruske društvene mreže objasnila kako funkcionira VKontakte (VK).

„VK je user friendly, jako je jednostavan i koristan svojim korisnicima. Posjeduje pregršt alata, to jest filtera gdje možete odlučivati što želite pronaći na samoj društvenoj mreži.“

O sličnosti Facebooka i VK, Antonia tvrdi da je VK više kombinacija Facebooka i Instagrama.

„Jer imaš pratitelje kao što imamo na Instagramu, ali sam sadržaj je u stvari raznolik kao što možemo pronaći i na Facebooku. Community je jako raznolika i sjećam se da su me svi korisnici pitali koju glazbu slušam jer dijele besplatnu glazbu i filmove.“

Za prednosti ističe dostupnost informacija, „sve se besplatno može downloadati u grupama: od glazbe do udžbenika, filmova. Mogu se pronalaziti materijali za nastavu, učenje, pa i same knjige, razni klasici. Tu su također filmovi, glazba, albumi… Može se reći da je more aplikacija u jednoj.“

Što se tiče mana, tu ističe privatnost. „Postoji taj neki manjak privatnosti (mislim da ne postoji mogućnost zatvorenog profila kao na primjer na Facebooku ili Instagramu). To što je more aplikacija u jednoj, može biti i velika mana. U tim filterima se nudi i dating opcija, pa mnogi se počinju javljati, a to baš zna biti neugodno. Što opet narušava tvoju privatnost.“

Screenshoot: VK BBC Russia

Instagram, ali malo drugačiji…

Usprkos zabrani mnogi profili se i dalje koriste Instagramom, kao što su na primjer BBC Russia i mnogi influenceri. Rusija i njihov tim za komunikaciju već razvijaju nove društvene mreže. Već spomenutom Telegramu i VK pridružuje se ruska verzija Instagrama pod nazivom Rossgram. Prvotno će se Rossgramom služiti investitori, sponzori i mediji, a zatim i sami blogeri i ostali korisnici. Osnivači aplikacije su Aleksandar Zobov i Kiril Filimonov, a Rossgram podsjeća na Instagram – sve do boja logotipa. Aplikacija je dostupna za Android i IOS korisnike.

Screenshoot: Rossgram

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manageru sam se pridružila ove godine. Kada nisam zatrpana skriptama, seminarima, prikazima, prezentacijama i svim blagodatima studiranja, gledam serije i filmove. Najdraža serija mi je Prijatelji, a za film se ne mogu odlučiti, it's like Sophie's choice...Kada pak trebam uzeti predah od filmova i serija, tada upalim glazbu i opustim se uz dobre stare hitove. Smatram da je kroz život potrebno imati dobar smisao za humor, jer će ti biti lakše u životu.

Komentirajte