Tips and tricks za držanje prezentacija uživo

LinkedIn

Online nastava promijenila je gotovo svaki segment školskog i fakultetskog obrazovanja, pa tako i držanje prezentacija. Prezentiranje preko video poziva mnogima je znatno smanjilo tremu, ali i vrijeme pripreme jer se ne mora sve učiti napamet kad se lagano može pročitati s papira ili iz otvorenog word dokumenta. Međutim, s povratkom nastave uživo i starog načina održavanja prezentacija, vraćaju se i sve neugodnosti vezane uz njih – nervoza, panika i nesigurnost popraćene drhtanjem ruku, mucanjem ili znojenjem. Rijetki su sretnici kojima prezentiranje savršeno ide od ruke, ali uz pomoć malih trikova, i vama može postati mnogo lakše.

Pripremite se

Mnogi zbog panike i stresa često zaborave što su htjeli ispričati slušateljima, ali mogućnost za  dešavanje takvih situacija mnogo je manja ako kvalitetno obradite temu i naučite napamet ono što želite priopćiti. Gotovo nitko neće zamjeriti ako povremeno pogledate na slide ili papir kako biste se podsjetili, ali publika često gubi interes ako se prezentacija pretvori u suhoparno čitanje s papira.

Prilagodite se publici

Ako su vaša publika profesori, budite ozbiljni i profesionalni te se trudite maksimalno pokazati svoje znanje o temi. Ako su vaša publika vršnjaci i jedan profesor, pokušajte ubaciti malo humora i jednostavniji jezik kako biste im se približili i bolje predočili ono što prezentirate.

Mijenjajte ton glasa i gestikulirajte

Prezentacija će slušateljima biti mnogo zanimljivija ako vam ton nije cijelo vrijeme ujednačen i monoton. Dok prezentirate, ne zaboravite disati. Prebrz govor pokazuje nervozu i otežava razumijevanje slušateljima. Gestikulacija je također dobrodošla jer, osim što dodatno privlači slušateljima pažnju, može prikriti drhtanje ruku ili nervozu.

Neka slideovi sadrže malo teksta

Slike, grafovi i tablice često su najzanimljiviji dijelovi svake prezentacije. Tekst se piše u natuknicama kako bi se slušateljima ukazalo na ključne riječi i podsjetilo govornika što je sljedeće. Dugački tekstovi često oslabljuju pažnju publike.

Opustite se

Prije prezentacije pokušajte zamisliti koliko će vam lakše biti nakon što je održite i podsjetite sami sebe da će sav stres ubrzo završiti. Ako i učinite neki gaf, publika vam neće zamjeriti – dapače, možda ćete prikupiti dodatne simpatije jer publiku čine ljudi koji su i sami držali prezentacije i znaju kako vam je.

Podijeli

O autoru

Bok, zovem se Dora i teški sam introvert kojem je mnogo draže ovako se predstaviti nego ustati i s punom dvoranom podijeliti tri zanimljive stvari o sebi. Ovdje ću reći da kad odrastem želim biti pisac, isprobavati fine restorane i nabaviti ogromnog psa. Odnekud se mora početi pa ja počinjem od Managera. :)

1 komentar

  1. Pingback: Povratak u klupe EFZG-a: tips and tricks - Manager Magazine

Komentirajte