Siva strana kriptovalute

LinkedIn

ŠTO JE KRIPTOVALUTA?

Kako bismo mogli pričati o rudarenju i aplikacijama za isto, potrebno je razumjeti pojam kriptovaluta. Naime, sam pojam potječe od engleske riječi koja označava kriptiranje, tj. šifriranje. Radi se o matematičkom postupku šifriranja informacija koje su nakon toga pohranjene u digitalnim bazama. Te informacije predstavljaju digitalni novac kao sredstvo razmjene na internetu. Iako je moguće plaćati kriptovalutom, ona nije izdana od strane središnje banke pa formalno ne možemo reći da se radi o novcu.

 

RUDARENJE

Nakon što smo ustanovili što je kriptovaluta, bacimo se na „rudarenje“. Rudarenje je proces dešifriranja matematičkih šifri koje su toliko složene da se koriste posebno jaka računala. Ta računala troše ogromne količine struje pa je rudarenje u mnogim zemljama zabranjeno.

 

ZAŠTO (NE)INSTALIRATI APLIKACIJE ZA RUDARENJE NA MOBILNI TELEFON

Ako ste odlučili da želite kupovati kriptovalutu, budite iznimno oprezni. Postoje mnoge aplikacije koje na prvi dojam izgledaju sasvim uvjerljivo pa ako niste dovoljno dobro upoznati s cijelim procesom, lako možete upasti u zamku.  Mnogi stručnjaci savjetuju da ne instalirate ni jednu aplikaciju za rudarenje. Objašnjenje stoji u samoj osnovi procesa rudarenja. Snaga. Kao što smo napomenuli, rudarenjem se bave najnovija računala koja zahtijevaju ogromnu količinu snage, tj. struje. Običan mobitel nije adekvatan za takav proces i možete narušiti njegov „životni vijek“.

 

ZAKLJUČAK

Bilo koje ulaganje dolazi sa svojim manama i prednostima pa tako i rudarenje kriptovaluta. Onima koji se ipak odluče uploviti u te vode savjetujemo da to ne shvate olako. Potrebno je razumjeti proces rudarenja, uložiti puno vremena u istraživanje o isplativosti i tek onda odlučiti želite li to ili ne.

Podijeli

O autoru

Bok! Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u, a timu Manager pridružila sam se tek 2021. godine. Volim pisati o zabavi i problemima s kojima se susreću mladi. Kad odrastem želim biti gajitelj divljih smokava ili lovočuvar u Hogwartsu.

Komentirajte