Vlada RH odbila osigurati psihološku pomoć učenicima

LinkedIn

Zbog pandemije i potresa koji su nas zadesili u protekle dvije godine, saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš predložila je da se svim učenicima osnovnih i srednjih škola osigura pristup psihološkoj pomoći. Da su ovi traumatični događaji negativno utjecali na mlade, potvrdili su rezultati istraživanja Instituta za društvena istraživanja. Kako prenosi portal Srednja.hr, istraživanje je obuhvatilo 27 tisuća učenika i preko četiri tisuće nastavnika. Rezultati su pokazali da je pandemija utjecala loše ne samo na mentalno zdravlje, već i na motivaciju.

Mrak-Taritaš istaknula je zabrinjavajuću spoznaju da su depresija i anksioznost kod učenika od početka pandemije u porastu. Usprkos tome, na sjednici u prosincu 2021. Vlada Republike Hrvatska izglasala je da se njezin prijedlog ne prihvaća.

Kao obrazloženje svojeg stava, Vlada je navela sljedeće – U odnosu na navedeno, Vlada Republike Hrvatske napominje kako se u osnovnim i srednjim školama zapošljavaju stručni suradnici kao odgojno-obrazovni radnici, a psiholozi su jedan od profila stručnih suradnika. Dakle, stručnu podršku provedbi odgojno-obrazovnog rada u školskim ustanovama ne pružaju samo stručni suradnici psiholozi. Podršku u smislu osnaženja učenika za nošenje s negativnim okolnostima koje navodi podnositeljica prijedloga, a koja traži pojačanu podršku učenicima, pružaju i drugi stručni suradnici u školskim ustanovama, primjerice pedagozi, kao i drugi odgojno-obrazovni radnici.

Važno je istaknuti da je prema istraživanju Psihološkog proljeća, u školama zaposleno manje stručnih radnika od broja koji propisuje Državni pedagoški standard. Vlada Republike Hrvatske navodi da se “učenici, radnici školskih ustanova i roditelji učenika mogu kod svih potreba na području mentalnog zdravlja javiti nadležnom školskom liječniku koji će utvrditi kakav je oblik potpore nužan te, u slučaju povećanog rizika, savjetovati i uputiti na daljnju obradu”.

Podijeli

O autoru

Hej! Timu Manager pridružila sam se 2021. godine. Studentica sam diplomskog studija novinarstva na FPZG-u, a prvostupnica komunikologije i sociologije. Volim pisati o aktualnim temama za mlade, a posebno o modi ili glazbi.

Komentirajte