Vođenjem bilješki do bržeg učenja

LinkedIn

Polako se bliže kolokviji i ispiti, a najveći problem svakom studentu predstavlja vrijeme. Često nam se nagomila nekoliko predmeta u jednom tjednu i postane teško organizirati vrijeme tako da uspijemo naučiti svaki predmet dovoljno dobro. Kako biste uštedjeli što više vremena prilikom učenja, u nastavku vam donosimo neke savjete za vođenje bilješki prilikom predavanja koje će vam znatno olakšati učenje kasnije.

Cornell notes

Praćenje nastave često bude izazovno, osobito ako su vam predavanja online. Kako ne biste potrošili svoje vrijeme slušajući neko predavanje dok ste mislima na sasvim drugom mjestu, probajte voditi bilješke, jer upravo one mogu biti ključne za brže učenje nekog predmeta. Naravno nećete zapisivati svaku riječ koju profesor izgovori, već samo ključne stvari.

Ovdje nam pomaže Cornellov način vođenja bilješki. Na slici ispod možete vidjeti na koji način biste trebali rasporediti stranicu na kojoj pišete. Kako bi vođenje bilješki bilo efikasno, tijekom predavanja ćete zapisivati samo ključne informacije te se preporučuje korištenje kratica kako biste što brže pisali. S lijeve strane imate prostor za pitanja. Nakon predavanja trebate što prije sastaviti pitanja i ključne riječi. Osim što će vam to pomoći kasnije prilikom ponavljanja gradiva, tako ćete lakše uspostaviti vezu između određenih pojmova i samim time kreirati cjelokupnu sliku o određenoj temi.

Izvor: http://www.unizg.hr/

Sljedeći korak je prekrivanje desne strane rukom ili papirom te odgovaranje na pitanja koja ste prethodno postavili. Također je bitno cijelo vrijeme misliti o gradivu i postavljati si pitanja. Promislite zašto su te činjenice bitne, kako se primjenjuju u praksi i kako su one povezane sa stvarima koje već znate.

Ako svaki tjedan odvojite 10-ak minuta da prođete kroz te bilješke, lakše ćete savladati gradivo i nećete morati trošiti puno vremena na učenje.

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na trećoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam od ove godine urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme. Smatram da je u životu potrebno biti ambiciozan i postaviti visoke ciljeve, ali isto tako i pronaći vremena za sebe.

Komentirajte