Vodič za studente: što je i kako funkcionira Studentski zbor

LinkedIn

Mnogi studenti, a posebice brucoši, ne znaju kome se obratiti za određene probleme tijekom svog studiranja. Kada krenete studirati nitko vas ništa ne pita. Snalazite se kako znate i učite u hodu. Jedno od ključnih tijela Sveučilišta za svakog studenta upravo je Studentski zbor. On je krovno predstavničko tijelo studenata.

 

Studentski izbori

Svake dvije godine rektor Sveučilišta u Zagrebu raspisuje izbore za Studentski zbor. Svaki fakultet unutar Sveučilišta bira predstavnike u Studentski zbor fakulteta na kojem studiraju koji onda između sebe izabiru predsjednika. Svi predsjednici Studentskih zborova pojedinih fakulteta automatski su i članovi Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Posebno se raspisuju izbori na kojima se izravno bira 17 studenata koji će ući u Studentski zbor Sveučilišta. Predsjednici Studentskih zborova pojedinih fakulteta zajedno sa 17 izravno izabranih studenata čine Studentski zbog Sveučilišta u Zagrebu, odnosno njenu Skupštinu. 

Nažalost izlaznost na studentske izbore proteklih godina poražavajuće je niska. Bizarnošću samih izbora pridodaje činjenica da je na zadnjim izravnim izborima bilo točno onoliko kandidata koliko ih se i bira. Drugim riječima, opozicije nema, stoga nema ni prevelikog izbora.

Sam Studentski zbor sastoji se od predsjednika, zamjenika predsjednika, Predsjedništva i Skupštine, ali i raznih odbora koji se formiraju po potrebi. Vodi ga Predsjedništvo u kojem se nalazi po jedan predstavnik Skupštine iz umjetničkog, biotehničkog, biomedicinskog, tehničkog, prirodoslovnog, dva iz društveno-humanističkog područja te dva predstavnika Skupštine koji su izabrani izravno na izborima.

 

Ovlasti i zaduženja Studentskog zbora

Sveučilišna tijela upravljaju Sveučilištem. To su primarno rektor, Rektorski kolegij i Senat. Studentski zbor ima određeni broj svojih predstavnika u Senatu i Rektorskom kolegiju pa time formalno sudjeluje u donošenju odluka na razini Sveučilišta.

Studentski zbor bavi se svim problemima s kojima se studenti susreću tijekom svog studiranja. Konkretno bi to značilo poboljšanje kvalitete smještaja u studentskim domovima i prehrane u studentskim menzama, promicanje sporta i kulture te podizanje općeg studentskog standarda. Također, predlaže nadležnim tijelima plan financiranja određenih troškova koji su usko vezani uz rad samog Studentskog zbora ili određenih studentskih aktivnosti.

Za zaštitu studentskih prava, Studentski zbor Sveučilišta posebno imenuje studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu. Njegova zadaća je pomoći studentima u zaštiti njihovih prava i sloboda, odnosno savjetovati studente o načinu ostvarivanja istih.

Ovo je vrlo idealizirana slika djelovanja Zbora. Valjalo bi reći kako stvari stvarno stoje. Nedavnim skandalom svjedočili smo sumanutom trošenju javnog novca, no ne čudi s obzirom na nevjerojatan opus prošlih i trenutnih djelovanja samog vodstva Sveučilišta. Kakav otac, takav sin.

Podijeli

O autoru

Hej! Student sam 3. godine Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Timu Manager pridružio sam se ove godine, a najviše volim pisati u rubrikama Business i University. Teme koje me posebno zanimaju su održivi ekonomski razvoj, ekonomska politika te sustavi obrazovanja. Slobodno vrijeme najčešće provodim čitajući, gledajući filmove ili svirajući gitaru. Ono što me motivira za daljnje učenje i istraživanje je sloboda jer “znanje je ključ slobode”.

Komentirajte