Usporedba globalnih sportova

LinkedIn

Profesionalni sport je posljednjih godina postao daleko više od samog sporta. Nogomet, košarka, kriket i ostali globalno popularni sportovi su postali tvornice novca. Ugovori o TV- pravima, basnoslovne plaće igrača i velebni stadioni su nešto o čemu bi se svakome zavrtjelo u glavi. U nastavku, osim nezamislivih cifri, bavit ćemo se gledateljima, najposjećenijim natjecanjima te još mnogim drugim faktorima koji igraju ulogu u najpopularnijim sportovima.

NOGOMET-  „NAJ“ SPORT

Najgledaniji, najpopularniji, najviše navijača, najveći ugovori, najpristupačniji. Teško da na svijetu možemo naći osobu koja nije šutnula loptu i imala barem neki doticaj s nogometom. Ovaj sport je dostupan gotovo svakome, a ljudima u siromaštvu predstavlja bijeg iz njega. Često su viđene snimke djece koje sanjaju da zaigraju na najvećim svjetskim pozornicama. Djeca iz najudaljenijih kutaka Afrike prave dresove od vreća za smeće i šutaju plastične boce kroz dvije grane drva zabijene u zemlju. Favele u Brazilu su iznjedrile neke od najpoznatijih svjetskih nogometaša, a zamislite koliko djece sanja da to tek postanu. Okruženi siromaštvom, kriminalom i teškim životnim uvjetima ipak sanjaju za nečime boljim. To je snaga i popularnost nogometa.

Najgledanije sportsko natjecanje na svijetu je Svjetsko prvenstvo u nogometu. Uvjerljivo. World Cup 2018 pogledalo je više od tri i pol milijarde ljudi, točnije 3,572 milijarde ljudi. Više od pola svjetske populacije starije od 4 godine je gledalo ovo natjecanje. Finale između Hrvatske i Francuske je uživo pogledalo 1,12 milijarde ljudi. Zastanimo malo i razmislimo što to znači za Hrvatsku. Domaće sportaše iz Zadra, Omiša, i drugih hrvatskih gradova je gledalo više od milijardu ljudi. Zamislite samo što to znači za promociju male Hrvatske od 4 milijuna stanovnika. Na ovom prvenstvu su odigrane i 64 utakmice, a prosječno svaku utakmicu uživo je pratilo 191 milijuna navijača.

Britanske televizijske mreže Sky i BT su potpisale ugovor za prenošenje utakmica engleske Premier lige u iznosu od 6,81 milijardi dolara. Ugovor je potpisan 2016, a trajao 3 godine. Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da su za prijenos svake utakmicu ove TV- mreže platile 13,25 milijuna dolara. Ovakav ugovor je omogućio klubovima veće financijske mogućnosti za transfere igrača bez podizanja cijena ulaznica. Zanimljivo, ovo je tek peti najveći ugovor ovakve vrste. Prva četiri mjesta drže Amerikanci sa svojim sportovima poput bejzbola, košarke i američkog nogometa. Cristiano Ronaldo i Lionel Messi se redovito nalaze na Forbes listi najplaćenijih sportaša, a iznimka nije bila ni ova godina. Messi je drugi najplaćeniji sportaš sa zarađenih 130 milijuna dolara, a Ronaldo je odmah iza njega na trećem mjestu sa zaradom od 120 milijuna dolara. Ronaldo je i najpopularnija osoba na Instagramu s 285 milijuna pratitelja, a Messi osmi najpopularniji s 205 milijuna pratitelja.

KRIKET- DRUGI NAJPOPULARNIJI SPORT NA SVIJETU

Možda iznenađujuće za neke, ali kriket je drugi najpopularniji sport na svijetu s procijenjenih 2,5 milijardi gledatelja, a većina njih dolazi iz Indije, Ujedinjenog Kraljevstva, Pakistana i Australije. Svjetsko prvenstvo u kriketu 2019. godine je pratilo 1,6 milijardi obožavatelja, a najgledaniji sport na televiziji je u državama poput već spomenute Indije i Pakistana te Bangladeša i Južnoafričke Republike. Plaće igrača su neusporedivo manje nego u nogometu, ali 10 najboljih igrača ovog sporta ipak ima milijunske ugovore. Listu najplaćenijih predvodi Indijac Virat Kohli s ukupnim prihodima od 24 milijuna dolara protekle godine. Samo još jedan igrač ima plaću preko 20 milijuna dolara, a to je Mahendra Singh Dhoni. Ostali s liste najplaćenijih ne mogu se mjeriti s prvom dvojicom, stoga treći igrač s najviše prihoda protekle godine je zaradio 7,5 milijuna dolara.

KOŠARKA KAO NAJBRŽE RASTUĆI SPORT

Daleko najpopularniji u SAD-u, ovaj sport ima 2,2 milijarde obožavatelja. Također je i treći najigraniji sport na svijetu. Osim SAD-a i Kanade, iznenađujuće, košarka je vrlo popularna i na Filipinima, Japanu i Kini. TV- prava igraju veliku ulogu o ovome sportu, a 2016. godine National Basketball Association je prodala ova prava za 24 milijarde dolara u trajanju od 9 godina. LeBron James je najpraćeniji košarkaš na svijetu s gotovo 85 milijuna pratitelja na Instagramu, a šesti je najplaćeniji u NBA ligi s plaćom od 39 milijuna dolara. Listu najplaćenijih predvodi Stephen Curry s 43 milijuna dolara zarade. Od 2005 do 2020. godine, svaku utakmicu u arenama je pratilo prosječno 17 849 gledatelja, a vrhunac se dogodio u sezoni 2015/2016 kada je regularnu sezonu u dvoranama gledalo gotovo 22 milijuna ljudi. Košarka se nalazi na drugom mjestu po broju profesionalnih liga, odmah iza nogometa. Procjenjuje se da je košarka najbrže rastući sport na svijetu, a proteklih godina postaje sve popularniji u zemljama istočne Europe, poput Poljske, Češke i Litve.

HRVATSKA- MALA ZEMLJA S VELIKIM SPORTAŠIMA

Koliko je Hrvatska zapravo mala, uzmimo u obzir sljedeći podatak; Njemačka ima više registriranih nogometaša (6,6 milijuna) nego Hrvatska stanovnika. Ipak, Hrvatska je svijetu podarila neke od najboljih sportaša u povijesti. Često podcjenjivana, naša zemlja u kontinuitetu ostvaruje uspjehe u pojedinačnim i ekipnim sportovima. Ukupno je Hrvatska osvojila 44 medalje na ljetnim (33) i zimskim (11) Olimpijskim igrama. Najpopularniji sport je nogomet, koji izaziva ludilo u svakom dijelu zemlje prilikom svjetskih i europskih prvenstava. Od ostalih sportova treba istaknuti rukomet, košarku, tenis i vaterpolo kako najpraćenije.

Podijeli

O autoru

Pozdrav, student sam 3. godine poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu. Od 2020. godine sudjelujem kao suradnik i novinar u sklopu vođenja profila društvenih mreža magazina „Manager“. Naši novinari i novinarke marljivo istražuju i pišu svoje članke dok je moja zadaća promovirati iste te zainteresirati čitatelje za tekstove s područja business-a, university-a te lounge-a koji čine naš magazin. Također volim pisati o raznim temama koje se tiču studentskog života i tehnologije. U slobodno vrijeme uživam u bavljenju sportom kao što je trčanje jer smatram da je fizička aktivnost vrlo važna za zdravlje. Smatram da u životu čovjek mora imati dovoljno velike ciljeve jer ako ga oni ne straše, to znači da su ti ciljevi premali.

Komentirajte