Kako je Pepsi postao vojna sila

LinkedIn

Godina je 1959., i hladnom ratu ne nazire se kraj, no generalni tajnik sovjetske komunističke stranke Nikita Hruščov i predsjednik SAD-a Dwigth Eisenhower odlučili su stvari malo izgladiti. Tako je dogovor o kulturološkoj izložbi donesen kao prilika da SSSR upozna kapitalizam i da SAD započne trgovinu s istočnim blokom.

Američka izložba u Moskvi Hruščova je samo naživcirala te je Ameriku ozbiljno prozvao izjavivši da se boje komunizma samo jer ga ne razumiju. U tom trenutku u priču ulazi Pepsi koji se nekako našao u rukama Hruščova. Piće mu se izuzetno svidjelo te je tako Pepsi postao prvi kapitalistički proizvod na prodaju u SSSR-u. Americi je taj trenutak izrazito godio jer je Richarda Nixona prikazao kao vođu te mu možda pomogao pri pobjedi na izborima, Pepsi je izreklamirao do besvijesti te je SSSR prikazao kao ovisnog o američkom proizvodu pa tako i samoj Americi.

Pošto sovjetska valuta nije bila potpuno priznata morao se pronaći alternativni način za plaćanje. Tako je vodka postala platežno sredstvo, no to je trajalo samo do 1980. kada je ona drastično izgubila na vrijednosti te nije više bila dovoljna. Vodku je zamijenila Ruska ratna mornarica od čak 17 podmornica te 3 specijalizirana plovila te je tako Pepsi Cola postala šesto najveća vojna sila u svijetu.

Iako je brzo nakon toga Pepsi prodao svoju flotu i dalje će ostati kao možda i jedina kompanija koja je imala svoju skoro pa vojsku. Tadašnji izvršni direktor Donald Kendall kao rezime cijele priče rekao je kako je Pepsi s više uspjeha nego sama vlada razoružao najvećeg američkog rivala.

Podijeli

O autoru

Zdravo! Studentica sam ekonomije te imam 20 godina. Novinarka sam Managera od 2020. godine. Pišem za sve kolumne, no najdraža mi je Business. Volim istraživati poslovne teme te gledati kako stvari utječu jedna na drugu. Osim što pišem za Manager bavim se i vlastitim pisanjem, glazbom, plesom te raznim sportovima. Najčudniji hobi koji sam imala je bilo rezbarenje knjiga. U životu se vodim filozofijom da je bolje sjediti u hladu nego stajati na suncu koja me ujedno i motivira na jednostavnije življenje.

Komentirajte