Je li osobna štednja pala u koroni?

LinkedIn

Da je pandemija korona virusa utjecala na sve aspekte naših života, znaju već svi. Prošle godine je u ovo vrijeme doslovno zaustavila cijeli svijet – nitko i ništa nije radilo. Jedno je povlačilo drugo, bili su zatvoreni vrtići, škole, trgovine odjećom, kozmetički i frizerski saloni, a banke i trgovine s prehrambenim proizvodima radile su prema prilagođenom radnom vremenu. Takva situacija je, posljedično, prouzrokovala mnoge otkaze.

Nitko više nije bio siguran, oni koji nisu bili tehnološki višak, psihički su se pripremali na to. Osim psihički, pripremali su se i fizički, točnije, pripremali su svoj fond za crne dane.

Iako bi većina ljudi, logično pomislila, da će se crni fondovi početi trošiti, a ne stvarati u ovo vrijeme, statistike pokazuju drugačije. Hrvati, ponukani recesijom koja kuca na vrata, odlučili su stegnuti remen i dio svojih financijskih prihoda, stavljati sa strane. Fond za crne dane. Jer nitko ne zna što sutra nosi i koja gospodarstvena grana će sljedeća pasti pod utjecaj pandemije.

Sociolozi objašnjavaju da je ova štednja u crnim danima skroz normalna pojava budući da se ljudi pribojavaju još „crnjih dana“ stoga ne prestaju štedjeti. Podaci HNB-a pokazuju da je individualna štednja građana u 2020. godini porasla. Prema podacima kojima raspolaže Eurostat, europski statistički ured koji godinama bilježi financijske uspone i padove svojih članica, u Hrvatskoj je prošle godine, u prvih osam mjeseci, sveukupna štednja u bankama porasla za osam milijardi kuna. S druge strane, osobna potrošnja hrvatskih kućanstava, u to vrijeme, značajno je pala.

Pandemija korona virusa pokazala je koliko je sve promjenjivo i koliko je ekonomija nestabilna. Financijska pismenost je postala veoma važna jer građani moraju znati svoje mogućnosti štednje, ali i potencijalne rizike. Moraju biti upoznati s načinima štednje, razinama kamatnih stopa, depozitima, prirezima i porezima, pojmovima inflacija i deflacija i što oni za njih znače kako bi mogli uspješno upravljati svojom financijskom imovinom.

 

Podijeli

O autoru

Hej! Studiram trenutno treću godinu studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manager timu sam se priključila 2019. godine i od tada se primarno zanimam za teme vezane uz Lounge sekciju. Osim pisanja članaka, aktivna sam i u izradi sadržaja za Instagram profil našeg tima. Kada ne pišem članke ili izrađujem sadržaj za Manager, vrijeme provodim s dečkom, prijateljima i obitelji. Povremeno odrađujem studentske poslove kako bih zaradila novac za svoj omiljeni hobi – shopping. Vjerujem da se dobro dobrim vraća pa se trudim slijediti tu misao. Osim toga, vodim se mišlju da je u životu sve moguće, ako dovoljno vjeruješ.

Komentirajte