Endava kupila hrvatski Five za 250 milijuna kuna

LinkedIn

Nizu uspješnih priča iz Hrvatske pridružuje se i Five, digitalna agencija sa sjedištem u Hrvatskoj i SAD-u, koju je nedavno kupila Endava za 250 milijuna kuna.

Endava je britanska kompanija specijalizirana za razvoj softvera te u posjedu ima dionice na burzi u New Yorku u vrijednosti od gotovo pet milijardi dolara. Nakon što su kupili Five, obećali su dio platiti u novcu, a ostatak kroz razmjenu dionica.

Zašto dolazi do akvizicije poduzeća?

Razlozi su zapravo logični. Obje strane profitiraju na neki način. Tako će Five pomoći Endavi da postane atraktivnije poduzeće i proširi svoju paletu usluga. S druge strane, Endava će pomoći Five-u da postane jednom od najvećih agencija za razvoj digitalnih proizvoda na svijetu.

Akvizicija se odnosi na pripajanje dvaju ili više poduzeća u jednu poslovnu jedinicu.

Međutim, Five-u ovo nije prvi susret s akvizicijama i investicijama. Kada su još poslovali pod nazivom „Pet minuta“, dio svoga poslovanja prodali su američkom RealNetworksu koji im je bio dugogodišnji outsourcing partner. Potom je 2017. godine Five preuzeo jednu od domaćih kompanija, Revoluciju, iz koje je nastao startup Amodo.

Priznanja i ostala uspješna poduzeća

Uspjeh Five-a nije slučajan. Naime, posljednjih nekoliko godina Five je bio među najbrže rastućim kompanijama u Hrvatskoj, regiji i Europi te su lani proglašeni jednom od tri najbolje agencije za proizvodnju mobilnih aplikacija u New Yorku.

Sličnu situaciju imali smo prošle godine kada je Nanobit preuzela Švedska Stillfront grupa za gotovo milijardu kuna. Nanobit je hrvatsko IT poduzeće koje se bavi razvojem mobilnih igara te je svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta. Neke od njihovih najpopularnijih igara su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories. Nanobit je također jedna od hrvatskih kompanija koja se svrstava na liste najbrže rastućih kompanija Europe.

Zaključak je da Hrvatska posjeduje mnogo potencijala u IT sektoru te tu činjenicu potvrđuju uspješne priče poput prethodno navedenog Nanobita i naravno, Five-a. Dakako, ovdje uspješnim pričama nije kraj, vjerujemo kako ćemo ubuduće sve više nailaziti na akvizicije i investicije poput ovih.

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na trećoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam od ove godine urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme. Smatram da je u životu potrebno biti ambiciozan i postaviti visoke ciljeve, ali isto tako i pronaći vremena za sebe.

Komentirajte