Efekt leptira

LinkedIn

„Može li zamah krila leptira u Brazilu uzrokovati tornado u Texasu?“.

LIJEVO KRILO

Zbog predodžbe efekt leptira vratimo se malo unatrag, točnije, 107 godina. Dana 28.06.1914. godine izvršen je Sarajevski atentat na Austrougarskog nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju koji su bili na službenom posjetu u Sarajevu. Atentat je pripremila teroristička organizacija Mlada Bosna, a izveo ga je atentator Gavrilo Princip. Nakon atentata Austro-Ugarska proglašava rat Srbiji, što je potaklo Njemačku da proglasi rat Rusiji. Nakon njih u rat se uključuju Francuska i Belgija te Ujedinjeno Kraljevstvo koje proglašava rat prema Njemačkoj pokrećući Prvi svjetski rat.

Bi li se rat ikada dogodio da nije bilo atentata? Kako bi svijet danas izgledao? Da nije bilo Prvog, bi li se dogodio Drugi svjetski rat? Sve su to pitanja na koja ne možemo odgovoriti ali možemo vidjeti kako su male promjene utjecale na ogromnu katastrofu, rezultirajući Prvim svjetskim ratom.

DESNO KRILO

Za riječi na početku članka zaslužan je meteorolog Edward Norton Lorenz u potrazi za formulom nepogrešivog predviđanja vremenskih prilika. Primijetio je da i minimalna odstupanja kod unesenih podataka dovode do golemih razlika u rezultatima vremenske prognoze. Takvo ponašanje postalo je poznato kao efekt leptira (engl. butterfly effect): modelski proračuni pokazuju kako udarac krilima leptira može prouzročiti olujno nevrijeme na drugom kontinentu.

U poduzetničkoj praksi ovakvi su efekti poznati već duže vrijeme.  Uobičajeno načelo kaže kako mali uzrok ima male posljedice, a veliki velike. U stvarnosti su međutim prisutne najrazličitije kombinacije uzroka i posljedica, među kojima ne postoje predvidivi odnosi. Tako mali uzrok može dovesti do malih i/ili velikih posljedica, kao i veliki. Problem je u nepredvidivosti odnosa između uzroka i posljedica.

Nakon ovoga članka zatvaranje prozora i slične aktivnosti neće biti iste. Ako se ipak desi naglo zatvaranje…A Japan, Argentina ili neka druga država bude pogođena, znaj da nije namjerno.

Podijeli

O autoru

Ciao, Io sono studente di economia a Zagabria. Trenutno sam urednik rubrike University. Težim pisanju o psihologiji, energetici i društvenim paradigmama. Najdraže mi je pisati intervjue s ljudima koji imaju iskustva u poslovnom svijetu, volontiranju i putovanju. Osim što aktivno pišem također volim rock, crumble od jabuka i učenje talijanskog. Ono što me najviše pokreće su pohane lignje sa blitvom i krumpirom u menzi.

Komentirajte