Studentski dom vs. stan

LinkedIn

Svatko tko se odluči studirati izvan mjesta stanovanja se susreće s ovom dilemom. Što je bolje? Živjeti u studentskom domu ili iznajmiti stan? Kako bismo se riješili nedoumica, usporedili smo život u oba mjesta te iskustva studenata.

Problem privatnosti

Kada pitate studente o prednostima i nedostacima života u bilo koja od ova dva izbora, mnogi će istaknuti kako je život u stanu bolji zbog privatnosti i mira, a kako je studentski dom isplativiji. Krenimo od toga.

Svi smo čuli da je život u studentskom domu nezaboravno iskustvo. Osobito ako ste na „Savi“ gdje je u blizini Roko i ne propuštaju se partijanja par puta tjedno. Mnogima to može predstaviti problem jer možda baš tada pripremaju ispit ili jednostavno žele spavati. Osim toga, u studentskom domu ćete vrlo vjerojatno dijeliti manju sobu s još jednom osobom. Međutim „sve se može kad se hoće“ pa tako oni koji žele učiti u miru, a cimer im možda želi spavati, mogu otići u učionicu koja se nalazi na svakom katu.

S druge strane imamo stan. Mala je vjerojatnost da ćemo izbjeći život s cimerom čak i u stanu, jer ipak nastojimo minimizirati troškove. Svakako većina studenata pronađe stan u kojem svaka osoba ima svoju sobu pa tako imaju više privatnosti, ali i mira.

Isplativost

Ovisno o mjestu stanovanja, cijene stanova će se kretati drugačije. Bez obzira na to, mjesečno ćete morati izdvajati veći iznos + režije. Kada ste u studentskom domu plaćate fiksan iznos od primjerice 375 kuna mjesečno (ako ste uzeli treću kategoriju u Studentskom domu Stjepan Radić) neovisno o tome koliko trošite vodu ili grijanje. Najjeftinija stanarina nalazi se na Lašćini gdje se za osmi paviljon mjesečno izdvaja svega 100 kuna mjesečno. Od ostalih studentskih domova u Zagrebu možemo još izdvojiti Cvjetno naselje koje ja malo skuplje te se plaća 475 kuna te SN Ante Starčević čija stanarina iznosi 300 kuna mjesečno. Najskuplja stanarina bi bila u 11. i 12. paviljonu u SD Stjepan Radić te ona iznosi 600 kuna, što je i dalje znatno jeftinije od iznosa kojeg bi izdvajali za stan.

Prehrana

Jedna od većih prednosti studentskog doma je blizina menze. Dakle, ne morate brinuti o kuhanju svaki dan. Pretpostavljamo kako se stan ne nalazi u blizini nijedne menze pa ste u većini slučajeva prepušteni sami sebi. Međutim, ako se ipak odlučite skuhati nešto, u studentskom domu susret ćete se s par ograničenja. Iako se na svakom katu nalazi kuhinja, nemate pećnicu niti mikrovalnu što ograničava mogućnosti pripremanja jela.

Što smo zaključili? Odabir ovisi prvenstveno o financijskim mogućnostima. Međutim svakako preporučujemo da barem jednu godinu probate provesti u studentskom domu. Koliko god će vam ponekad smetati buka ili nedostatak privatnosti, steći ćete mnoga iskustva i upoznati puno više ljudi.

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na trećoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam od ove godine urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme. Smatram da je u životu potrebno biti ambiciozan i postaviti visoke ciljeve, ali isto tako i pronaći vremena za sebe.

Komentirajte