Koliko su banke zapravo moćne

LinkedIn

Kao uvod članka savjetujem da pročitate strip – Hoću zemlju plus 5% – kako bi dobili jednostavan i početni uvod u bankarstvo, kamate i monetarnu politiku. Oni koji su upoznat sa stripom i oni koji misle da mogu bez njega, nastavite s čitanjem.

Ej, imaš možda 50 kuna za posuditi, evo sutra ti vratim? – rečenica koju smo u više navrata čuli i u više navrata ne vidjeli novce sutradan, te nam je zbog toga ta rečenica postala jedna od omraženijih. Zasigurno znamo kako bi Fabijan, glavni lik iz stripa postupio. Velikodušno bi, s osmijehom na licu posudio 50 kuna i zaračunao dodatnih 5 posto na posuđeni iznos.

OPĆENITO

Banka je ustanova ili radna organizacija koja posreduje u novčanom prometu i novčanim poslovima. Najčešće se bavi uzimanjem i davanjem kredita (zajmova). Novac je svojevrsna roba za koju se može kupiti svaka druga roba. Novcem se raspoređuju i razmjenjuju svi proizvodi ljudskog rada. Dosta jednostavna, definicija banke i novca, zar ne?

STATISTIČKI O BANKAMA

Dobit najveće hrvatske banke, Zagrebačke banke, iznosila je 633 milijuna kuna, što je 43 posto manje nego u prvoj polovici 2020. godine, dok je druga po veličini Privredna banka Zagreb ostvarila 48,7 posto manju dobit ili 373,7 milijuna kuna. Prema podacima objavljenim na Zagrebačkoj burzi, dobit Hrvatske poštanske banke nije tako snažno pala, “samo” 6,9 posto, ali glavni razlog tome je pozitivan ishod jednog sudskog spora koji je ta banka imala. Slabijim rezultatima banaka najviše su pridonijeli smanjeni prihodi i povećane rezervacije za gubitke do kojih bi moglo doći uslijed nemogućnosti vraćanja kredita u okolnostima pandemije. Tako su troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke u Zabi iznosili 271 milijun kuna i veći su za 200 milijuna kuna nego u prvoj polovici godine lani.

Iako ih zbog globalne pandemije prati negativi niz podataka, banke su i dalje stabilne i osigurane te se teško može očekivati od njih da dožive financijski kolaps.

U SLUČAJU PROPASTI BANKE

Četiri su razloga zbog kojih se proglašava da banka propada ili je vjerojatno da će propasti:

  • više ne ispunjava zahtjeve nadzornog tijela za izdavanje odobrenja za rad
  • ima više obveza nego imovine
  • nije sposobna platiti svoje dugove po dospijeću
  • zahtijeva izvanredne javne financijske potpore.

U slučaju propasti svih banaka aktivira se sustav osiguranja depozita kojima se deponentima nadoknađuju sredstva ako njihova banka propadne i ako im depozit više nije dostupan. Depoziti do 100.000 EUR su zaštićeni. Sve banke moraju biti članice tog sustava i plaćati doprinose fondu.

 

 

Još jedno pitanje za kraj… imaš možda 50 kuna za posuditi, evo sutra ti vratim?

Podijeli

O autoru

Ciao, I sono studente di economia a Zagreb. Trenutno sam urednik rubrike University. Težim pisanju o psihologiji, energetici i društvenim paradigmama. Najdraže mi je pisati intervjue s ljudima koji imaju iskustva u poslovnom svijetu, volontiranju i putovanju. Osim što aktivno pišem također volim rock, crumble od jabuka i učenje talijanskog. Ono što me najviše pokreće je želja za bolje sutra.

Komentirajte