Sava ­- rijeka narkotika?

LinkedIn

Kada gledamo rijeku Savu iz daljine prizor je idiličan. Bujno zelenilo, odraz plavetnila na vodi, pjev ptica u zraku. Kada se toj istoj rijeci dodatno približimo vidimo onečišćenje koje je pomalo zabrinjavajuće. Ako je onečišćenje vidljivo golim okom, postavlja se pitanje koliko je Sava zaista zagađena i kako to utječe na podvodni svijet?

Nedavna kemijska analiza uzoraka plazme divlje ribe iz rijeke Save otkrila je prisutnost 90 različitih farmaceutika, narkotika i njihovih metabolita čije su koncentracije bile 10-1000 puta veće od onih u riječnoj vodi. Antibiotici, lijekovi protiv alergija / prehlade i analgetici bile su kategorije s najvišim koncentracijama u plazmi. Oni pak nisu bili i najopasniji. Najveći potencijalni učinak na ribe je kod psihoaktivnih tvari: halucinogena, stimulansa, opioida i kanabinoida i kod sintetskih glukokortikoida.

Plivaju li rijekom i narkotici?

Istraživanje je također ukazalo na stimulanse kao što su nikotin i lijekovi protiv alergija i prehlada koji imaju najveći potencijalni biološki utjecaj na ribu. Uočena je i velika prisutnost psihoaktivnih tvari (halucinogeni / stimulansi i opioidi) kao i spojevi koji spadaju u kategoriju kanabinoida,a to bi bili  CBD i THC. Istraživanje je potvrdio i izdvojio dodatne zabrinjavajuće kemikalije – antiholesteremični simvastatin i antiepileptički haloperidol. Sadašnja studija pokazuje kako upotreba kombinacije kemijskih analiza i predviđanja rizika temeljenih na bioefektima s više kriterija može pomoći u prepoznavanju prioritetnih onečišćenja u slatkim vodama.

Iako su zabilježene niske koncentracije štetnih kemikalija, njihov negativni učinak na vodeni svijet je iznimno bitan te ga zbog kontinuirane izloženosti i aditivnih učinaka, ne treba zanemariti. Rezultati ovog istraživanja upozoravaju da kontinuirano kronično izlaganje i aditivni učinci navedenih farmaceutika i narkotika mogu imati štetan utjecaj na populaciju riba i vodene zajednice.

Možda prava briga nije ono što se može vidjeti i namirisati, već ono što „živi“ u podvodnom svijetu, mikroskopsko i potencijalno smrtonosno.

 

Podijeli

O autoru

Cao! Studentica prve godine diplomskog studija Komunikologije na HKS-u. Novinarka sam Managera od 2018. te se mogu pohvaliti jednogodišnjom titulom urednice rubrike Lounge. Osim što aktivno pišem, u slobodno vrijeme se volim iskušavati u novim sportovima, koji mi pružaju i nove izazove. U životu nikada ne odustajem te smatram da ako prilike ne dolaze da ih moramo stvoriti sami.

Komentirajte