Kako su se studentski projekti preselili online

LinkedIn

Studentski projekti svakog se semestra održavaju u okviru raznih studentskih grupa, sveučilišnih udruga, studentskih asocijacija. Svi oni koji nisu odustali od održavanja projekta morali su ove kao i prošle akademske godine preseliti na online platforme.

Puno novih izazova, i podosta kompliciranije od već utvrđenog offline načina neke je primorao da projekt odgode za „bolje dane“ ili eventualno i potpuno otkažu.

Zoom – neizostavan za sve studente

Za online provedbu najlakše se bilo odlučiti onim projektima koji su organizirani kao konferencije. Uz sve prisutnije kanale za video konferencije i neizbježni Zoom ovaj tip projekta gotovo pa da je i najjednostavniji za online provedbu. S obzirom na karantenu i izolaciju prošle je godine mogućnost za prestižnim govornicima bila najveća. Kako su mogli držati predavanja iz udobnosti doma, a izlasci iz kuće bili su rijetkost, govornici su bili dostupniji no ikada i projekti koji su bili hrabri i održali se unatoč svemu, nisu zažalili.

Ostalim projektima poput onim natjecateljskog tipa bilo je nemoguće pronaći adekvatnu alternativu. Projekti koji uključuje sportske aktivnosti također su morali čekati bolje uvijete, a tu su još i većina volonterskih projekata i svih onih koji nužno uključuju doticaj s ljudima.

Isti planovi, drugačije mogućnosti

Prošla je godina bila teška za sve ali ujedno je donijela i nove izazove. Da nisu bili primorani, studenti ne bi niti promišljali o tome da projekte koje je moguće prebace na online kanale. Na taj način ne moraju trošiti vrijeme i novac za pronalazak lokacije, adekvatne opreme i slično. Na kraju, efekt je isti. Oni koji su htjeli prisustvovati uživo bit će prisutni i online, čak je i veća mogućnost da se publika udvostruči.

Studenti su naučili uskladiti mogućnosti i resurse s novim okolnostima te ih pokušati prebaciti u svoju korist. To naravno nije bilo moguće za sve jer se pojedini projekti nisu uspjeli održati nakon silnih odgađanja i čekanja savršenog trenutka.

Oni koji prošle godine nisu reagirali na vrijeme i u skladu s okolnostima, ove godine nažalost imaju novu priliku. Vrlo malo studenata fizički odlazi na sveučilišta, a zbog silnih opasnosti koje su pred nama nije izgledno ni da će odlaziti bodriti i ili sudjelovati u projektima koji nisu neophodni. Zato je vrijeme za pronalazak alternative. Da, neki su projekti neizvedivi online ali uz pokoje izmjene i neka nova obilježja sve je moguće. Godina 2020. je bila za razmišljati kako,a 2021. za provesti sve te ideje i planove u djela!

Podijeli

O autoru

Cao! Studentica prve godine diplomskog studija Komunikologije na HKS-u. Novinarka sam Managera od 2018. te se mogu pohvaliti jednogodišnjom titulom urednice rubrike Lounge. Osim što aktivno pišem, u slobodno vrijeme se volim iskušavati u novim sportovima, koji mi pružaju i nove izazove. U životu nikada ne odustajem te smatram da ako prilike ne dolaze da ih moramo stvoriti sami.

Komentirajte