Kako se nositi sa strahom nakon potresa?

LinkedIn

Nakon razornih potresa koji su u protekloj godini pogodili našu državu, sasvim je normalno da se strah uvukao u kosti brojnih građana. Onima koji su potrese najjače osjetili, najteže je. Nije im lako uvečer ići leći, nije im lako biti na visokim mjestima niti im je lako čuti glasne zvukove koji bude loše uspomene. No, što kada taj strah počne prelaziti granice normale? Kako ga normalizirati i ne dopustiti mu da preuzme kontrolu nad našim životima?

 

PRIRODA I DRUŠTVO

Iako može zvučati banalno, odlazak u prirodu s bliskim osobama bi vam uvelike mogao pomoći. Prošećite parkom, vozite bicikl, planinarite, boravak na otvorenom će vam zasigurno odgovarati i pomoći da se opustite.

MEDITACIJA

Jedna od najpopularnijih opcija za opuštanje je svakako meditacija. Kada osjetite da ste anksiozni, sklopite oči, umirite se i započnite meditirati. Osjetit ćete veliko olakšanje i mogućnost da lakše nastavite dalje ukoliko ju uvrstite u svoj dnevni raspored.

IZBJEGAVANJE VISINE

Ako je ikako moguće, izbjegavajte visoka mjesta – što ste više, jače osjećate trešnju koja je normalna pojava uslijed potresa.

NOVI HOBI

Pronađite neku novu zanimaciju – crtanje, sviranje, fotografiranje – bilo što, što će vam zaokupiti misli i ne dozvoliti da vas obuzima strah

SMANJITE UNOS VIJESTI

Gledanje vijesti i praćenje portala iz sata u sat pomaže rastu anksioznosti. Smanjite količinu praćenja vijesti i pratite isključivo one koje su provjerene i točne.

RAZGOVOR

Razgovor s bližnjima svakako će ublažiti vaš stres, no ako to nije dovoljno, potražite stručnu pomoć. Nema  ništa loše u tome. Dapače, razgovor sa stručnom osobom pomoći će vam da si olakšate situaciju i da se osjećate bolje.

Svatko od nas drugačije reagira na nepogode koje su nas snašle i vrijeme koje je potrebno za povratak nekom „normalnom“ načinu života varira od osobe do osobe. U redu je ne biti u redu, u redu je osjećati nelagodu i strah, u redu je promijeniti životne navike ako nam to pomaže

Podijeli

O autoru

Hej! Studiram trenutno treću godinu studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manager timu sam se priključila 2019. godine i od tada se primarno zanimam za teme vezane uz Lounge sekciju. Osim pisanja članaka, aktivna sam i u izradi sadržaja za Instagram profil našeg tima. Kada ne pišem članke ili izrađujem sadržaj za Manager, vrijeme provodim s dečkom, prijateljima i obitelji. Povremeno odrađujem studentske poslove kako bih zaradila novac za svoj omiljeni hobi – shopping. Vjerujem da se dobro dobrim vraća pa se trudim slijediti tu misao. Osim toga, vodim se mišlju da je u životu sve moguće, ako dovoljno vjeruješ.

Komentirajte