Porast online kupovine

LinkedIn

Odjeća, obuća, elektronski uređaji pa čak i namirnice, udaljene su od nas samo jedan klik. Iako opcija online kupovine postoji već dugi niz godina, u Hrvatskoj je svoj porast doživjela tek nedavno.

Kada je pandemija korona virusa početkom ove godine paralizirala svijet, ni Hrvatska nije ostala pošteđena. Zatvorile su se škole i fakulteti, vrtići, uredi, teretane, a sukladno s njima i shopping centri. Milijuni Hrvata našli su se zatvoreni u svojim domovima i u potrazi za razbibrigom započela je era online kupovine.

Iako su većinom potrošači žene koje kupuju odjevne predmete iz trgovina poput Zare, Stradivariusa, Manga ili pak H&M-a, porasla je i prodaja elektronskih uređaja. Osim televizora, visoko na prodajnim ljestvicama se nalaze i mobiteli, laptopi, ali i kućanski uređaji poput miksera i blendera.

Iako je tijekom karantene bio dozvoljen odlazak u trgovinu prehrambenih proizvoda, zaživjela je i online prodaja tog područja. Naime, ljudi su zbog straha od zaraze zazirali od fizičkog odlaska po namirnice pa su se sve češće upuštali u virtualnu kupnju. Nakon obavljene kupnje, namirnice bi im bile dostavljene na kućni prag poštujući sve epidemiološke mjere.

Prema statističkim podacima, svaki treći Hrvat koristi se čarima online kupnje, a u doba pandemije, porast online kupovine skočila je za vrtoglavih 200 % i ne predviđa joj se pad, već isključivo rast.

Podijeli

O autoru

Hej! Studiram trenutno treću godinu studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manager timu sam se priključila 2019. godine i od tada se primarno zanimam za teme vezane uz Lounge sekciju. Osim pisanja članaka, aktivna sam i u izradi sadržaja za Instagram profil našeg tima. Kada ne pišem članke ili izrađujem sadržaj za Manager, vrijeme provodim s dečkom, prijateljima i obitelji. Povremeno odrađujem studentske poslove kako bih zaradila novac za svoj omiljeni hobi – shopping. Vjerujem da se dobro dobrim vraća pa se trudim slijediti tu misao. Osim toga, vodim se mišlju da je u životu sve moguće, ako dovoljno vjeruješ.

Komentirajte