Europa i njezini najljepši adventi

LinkedIn

Miris kuhanog vina i kuhanog gina, božićni suhi kolačići i fritule. Sve nam to prođe kroz misli kada nam netko spomene riječ  “advent“.

Svi smo već svjesni činjenice da je koronavirus promijenila skoro svaki dio našeg života pa čak i onaj u kojem smo možda najviše uživali u najljepšem dijelu godine, božićne sajmove za vrijeme adventa. Razni europski gradovi već krajem studenog i početkom prosinca palili svoje lampice čime se označavao početak adventa. Zrakom se širio miris kuhanog vina i raznih kolačića. Prag, Rim, Pariz, Beč, Amsterdam, Dusseldorf, Tallinn, Budimpešta i Zagreb neki su od najljepših advenata u cijeloj Europi koje posjećuje izniman broj turista svake godine za vrijeme Božića i Nove godine.

Ove godine adventski sajmovi i adventska putovanja izgledat će drugačije od onog na što smo navikli. Mnogi gradovi su svoje advente i otkazali, a oni koji nisu odgodili osigurali su da sve teče pod određenim epidemiološkim mjerama i u puno manjem intenzitetu negoli prošlih godina.

U Zagrebu je advent poprimio sasvim novo i drugačije ruho. Nema kućica s pićem i hranom, nije bilo klasičnog paljenja lampica u Parku Zrinjevac, nema “Fuliranja“ niti adventa u Gornjem gradu.

NJEMAČKA

Adventski sajam u Münchenu i Nürnbergu trebao se održati uz razne izmjene. Sajam u  Leipzigu trebao se održati od 28. studenog do 23. prosinca. Köln je otkazao sajmove ispred katedrale, kao i Heinzels Winter Fairytale u starom gradu. Frankfurt, Berlin i Düsseldorf su također svoje sajmove odgodili ili drastično smanjili broj posjetitelja. Također, najnovija je vijest kako Njemačka ulazi u novi lockdown koji će na snazi biti od 16. prosinca do 10. siječnja.

AUSTRIJA

Advent u Beču održava se od 13. studenog do 26. prosinca gdje je obavezno nošenje zaštitnih maski te osim što je ograničen broj kućica i štandova, ograničen je i broj ljudi koji mogu biti zajedno. U Grazu advent nije otkazan, no neće biti kućica s pićem i hranom. Advent u Salzburgu, božićni sajmovi u gradićima oko jezera Wolfgangsee također nisu otkazani, kao ni onaj u Hallstattu.

FRANCUSKA

Jedan od boljih božićnih sajmova u Colmaru održava se i ove godine od 20. studenog do 30. prosinca. S druge strane, za božićni sajam u Strasbourgu, gdje inače bude oko 300 kućica, ove su godine zbog epidemiološke situacije odlučili da ih neće biti. U Parizu su svi božićni sajmovi otkazani.

ČEŠKA

Jedan od najljepših božićnih sajmova, onaj u Pragu, održavat će se i ove godine od 28. studenog do 6. siječnja 2021.

 

Iako se zbog trenutne epidemiološke situacije u cijeloj Europi ne preporučuju putovanja, nitko nam ne brani da malo uživamo u božićnim fotografijama najljepših adventskih sajmova u Europi, kao što nam nitko ne brani da u Zagrebu, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, popijemo čašicu kuhanog vina i nazdravimo u nadi da ćemo sljedeće godine svi zajedno uživati u adventu na kakvog smo navikli. A do tada, uživajmo sa svojim najbližima u toplini vlastitog doma.

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam treće godine Novinarstva i Odnosa s javnošću na FPZG-u. Novinarka sam Managera od početka 2019. gdje se bavim društvenim mrežama. Osim pisanja i rada na društvenim mrežama, u slobodno vrijeme volim pročitati dobru knjigu i pogledati film što mi pruža bijeg od stvarnosti. U životu se vodim time da se za sve u životu treba boriti i potruditi za ono što zaista želimo, ali da će mi ono što mi je suđeno na kraju i doći.

Komentirajte