Što učiniti kada shvatimo da želimo novo zanimanje

LinkedIn

„Izaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi ni dana u životu.“ Konfucije

No, što kada smo već odabrali, a ipak otkrijemo da to nije ono s čime se želimo baviti svaki dan do kraja života? Nažalost, Konfucije je živio u 5. stoljeću prije Krista, a danas vrijede neka druga pravila. Naravno bitno je i danas raditi ono što volimo, ali mnogi se često ne uspijevaju zaposliti tamo gdje bi htjeli ili zbog nekih drugih uvjeta moraju raditi izvan svoje struke.

Nezadovoljstvo poslom

Promjena ne samo zanimanja, već i sektora rada u današnje je vrijeme vrlo uobičajena, štoviše prosječna osoba u dobi između 25 i 34 godine promjeni posao svake tri godine. Razlozi za promjenu posla su raznovrsni te se kreću od nezadovoljstva dohotkom, radnim uvjetima i okolinom do prevelike udaljenosti između radnog mjesta i mjesta stanovanja. Jedan od također najčešćih razloga za promjenu zanimanja je, nama najbitniji, osobno nezadovoljstvo poslom. Mnogi ljudi se godinama školuju ne znajući što ih zapravo zanima, a kada krenu raditi primijete da ovo nije ono što žele.

Promjena zanimanja najkompliciranija je kada ne znamo što zapravo želimo i ne možemo pronaći idealni posao. Mnogi tada savjetuju odlazak savjetniku za karijere ili rješavanje testova i kvizova koji vam pokažu u kojem biste području bili najbolji. Međutim, ponekad zanimanja za koja smo prema takvim kvizovima predodređeni, nisu ista ona zanimanja u kojima bismo bili zadovoljni onime što radimo, a samim time i produktivniji. Steve Jobs htio je postati redovnik prije nego se počeo baviti tehnologijom, a Oprah Winfrey je dobila otkaz kao TV reporterka na vijestima jer su mislili da nije odgovarala tom poslu. Zbog toga, najbitnije je istražiti.

Istraživanje i pronalaženje

Istraživanje za pronalazak idealnog zanimanja može trajati i godinama, no postoje neke stvari kojima možete učiniti kako bi ubrzali proces. Napravite popis svega u čemu ste dobri i svega u čemu uživate i pokušajte pronaći zanimanja za koja su potrebne stvari s oba popisa. Popis ne smije biti predug, ali ni prekratak pa nemojte pisati zanimanja koja znate unaprijed da ne biste radili, no nemojte ni sužavati izbor na premalo opcija jer je stvar u kojoj te najbolji možda baš ona koju ste izbacili.

Za shvaćanje kakav je neki posao nije dovoljno samo čitanje opisa poslova na internetu. Ukoliko želite dobiti informacije iz prve ruke pronađite ljude koji to rade i pitajte ih sve što vas zanima. Na ovaj način ne saznajete samo neke specifikacije posla, već i stvarate kontakte iz tog poslovnog svijeta koji će vam dobro doći ako se odlučite za taj posao. Nakon što ste intervjuirali potencijalne buduće kolege najbitnije je započeti nešto raditi. Posao je praksa, a ne teorija. Ako ne postoji tečaj ili volontiranje u poslu koji vas zanima radite sami. Osmislite tipični zadatak kakav biste dobili na takvom radnom mjestu i pokušajte ga riješiti da vidite koliko ste i jeste li uopće dobri u tome.

Samo isprobavanjem različitih zanimanja možete otkriti koje je doista ono pravo za vas stoga se ne ustručavajte raditi na nekim poslovima ili projektima koji vam na prvu ne zvuče kao točno ono što ste zamislili je to najbolji način za pronaći ono u čemu ćete biti najbolji. I ne odustajte sve dok ne pronađete posao s kojim ni dana u životu nećete morati raditi.

Podijeli

O autoru

Komentirajte