Work and Travel – otkazivanje programa stvorilo je kaos, a agencije studentima ne vraćaju novac

LinkedIn

Work and Travel program je kulturne razmjene studenata koji im omogućava odlazak u Ameriku na četiri mjeseca tijekom kojih mogu obavljati razne poslove, ali i putovati diljem zemlje. Program nudi 170 lokacija u 34 savezne države, a cilj programa je upoznavanje različite kulture, stjecanje iskustva, usavršavanje engleskog jezika, ali i zabava. Mnogi studenti su se s Work and Travela vratili puni bogatih iskustava i doživljaja, no oni koji su ove godine planirali taj pothvat ostali su zakinuti.

Organizacija cijelog puta za studenta koji se odluči na Work and Travel traje mjesecima, a ove godine pandemija koronavirusa zaustavila je ovaj program do daljnjeg. Prvi slučaj u Americi se pojavio 20. siječnja, a predsjednik Trump proglasio je izvanredno stanje 13. ožujka. Zbog novonastale situacije, američko je veleposlanstvo privremeno suspendiralo vizu J1 bez koje se ne može ići na Work and Travel.  Studenticu novinarstva Josipu to je posebno pogodilo jer o odlasku na Work and Travel razmišlja još od srednje škole, a krenula se pripremati u listopadu. Obavila je odabir agencije koja će je voditi kroz cijeli proces te našla posao sobarice u gradiću Stanleyju u saveznoj državi Idaho, jedino što joj je preostalo bilo je riješiti razgovor za vizu.

„Sva ostala papirologija bila je riješena. Novac za agenciju i za intervju za vizu bio je uplaćen u potpunosti te sam čak kupila i avionsku kartu. S obzirom na to da je već poprilična količina novca i truda bila uložena u put naravno da mi nije bilo svejedno kada je postalo očito da ću ljeto ipak provesti u Hrvatskoj“, ispričala nam je Josipa.

Kada je postalo očigledno da će se program trebati otkazati kod svih agencija Work and Travel programa u Hrvatskoj nastao je kaos. Najveći problem postao je novac. „Studenti su zahtijevali potpuni povrat novca, a agencije na to nisu pristajale jer su morale razmišljati o svom opstanku. Moja agencija je postupila solidno – odlučili su vratiti većinu novca, ali uz penale koji su navedeni u ugovoru kada osoba odustane od programa. Kartu za avion sam kupila preko svoje agencije za Work and Travel pa mi novac nije bio vraćen u potpunosti jer je agencija odlučila zadržati 10% iznosa iako nitko o tome nije bio informiran. Kompletan iznos uplaćen za intervju za vizu također mi nije bio vraćen iako se on nikada nije ni održao“, objasnila je Josipa.

Agencija joj je vratila 250 eura od ukupnog iznosa od 1200 te 500 kn od karte koja je koštala 5500. Iznos za vizu koji joj nije bio vraćen iznosio je 160 dolara. U istom problemu našao se i student Financija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Robert koji je našao posao u zabavnom parku u saveznoj državi Maine.

„Ja sam zapravo originalno trebao na Work and Travel ići prije dvije godine, no odlučio sam ipak ove godine s dvojicom prijatelja s obzirom na to da mi je zadnja prava mogućnost jer završavam petu godinu. Sve je već bilo isplanirano – nakon tri mjeseca rada u zabavnom parku bio je plan da ćemo putovati zadnji mjesec po istočnoj i zapadnoj obali.“

Što se tiče smještaja, Robert kaže kako je on bio osiguran od strane poslodavca, no zbog koronavirusa nisu došli do zadnje faze odabira smještaja. Kao i kod Josipe novac mu nije u potpunosti vraćen. „Do trenutka kad je izbila korona, platili smo dvije rate – oko 400 eura svatko, a na kraju su odlučili da će agencija zadržati oko 250 eura. Nekima su nudili mogućnost da mogu prenijeti uplaćene novce na iduću godinu, no s obzirom na to da ću ja ove godine diplomirati neću ići na Work and Travel sljedeće godine“, ispričao je Robert.

Kako kaže neke agencije su nudile prijenosa novca na sljedeću godinu, neke su uzimale „samo“ 80 eura, a neke su zadržale cijeli iznos. Ova situacija pogodila je mnoge studente koji već dugo planiraju odlazak u Ameriku, no pandemija koronavirusa tamo ne stagnira. Na pitanja kada će se otvoriti ponovna mogućnost odlaska na Work and Travel nitko nema odgovore te samo preostaje čekati i vidjeti.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam prve godine diplomskog studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Novinarka sam Managera od 2019. godine te sam bila urednica rubrike University, a ove godine sam preuzela ulogu glavne urednice. Osim što aktivno pišem, također volim filmove i književnost te snimanje i montiranje koje želim usavršiti. Izrada memeova mi također nije strana. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da uvijek treba izaći iz svoje comfort zone i pobijediti strahove te onom ​"fake it till you make it", a ono što me najviše pokreće su ljubav prema pisanju i prijatelji koji su mi podrška u svemu.

Komentirajte