Kako zaštiti osobne podatke na internetu?

LinkedIn

Internet je medij bez kojeg nam je danas život gotovo nezamisliv. Putem interneta svakodnevno pronalazimo nove informacije, zabavljamo se, obavljamo poslove te komuniciramo s drugim ljudima, ali često zaboravljamo koje nam sve opasnosti prijete.

Potpune privatnosti na internetu nema, no ukoliko ste pažljivi možete barem djelomično ublažiti štetu i sačuvati dio svojih privatnih podataka daleko od tuđih očiju.

Internet je sustav koji omogućuje različitim uređajima da međusobno komuniciraju te razmjenjuju podatke. Na Internet se spajamo preko ISP-a (internetskog poslužitelja), prvo na njegovu mrežu, a zatim i na globalnu internetsku mrežu. Svaki uređaj koji se spaja na Internet ima svoju jedinstvenu IP adresu. Upravo se preko nje mogu saznati pojedini osobni podaci, poput grada iz kojeg se spajate na Internet, poštanskog broja ili internetskog poslužitelja preko kojeg ste se spojili. Internetski poslužitelji u svakom trenutku vidi tko je, s kojeg uređaja i kada pristupio internetu i kojoj internetskoj stranici. Vlasnici web stranica, igara i sličnih medija kojima pristupamo također imaju pristup našoj IP adresi.

Osim IP adrese, na internetu ostaje sve što objavite na društvenim mrežama, fotografije koje ste postavili kao fotografije profila na svojim računima ili bilo koji drugi sadržaj koji ste ikada objavili na internetu. Taj sadržaj ostaje zabilježen u internetskim serverima , čak i ako ga u međuvremenu obrišete.  Upravo zato morate paziti što objavljujete na internet.

Ovo su neki od savjeta kako zaštititi osobne podatke online:

1. Koristite složene lozinke

Za ulaz na bilo koji od svojih uređaja i računa na internetskim stranicama koristite što složenije lozinke koje se sastoje od kombinacije brojeva te velikih i malih slova kako biste najbolje zaštitili svoje podatke. Također, nemojte koristiti istu lozinku za sve postojeće račune i ne ostavljajte svoje lozinke na papirićima na vidljivim mjestima.

2. Pazite na svoje uređaje

Naši mobilni telefoni često se automatski spajaju na društvene mreže, e-mail servise i slično te nam tako olakšavaju svakodnevicu. No, iz tog je razloga od iznimne važnosti ne ostavljati svoje uređaje bez nadzora.

3. Pazite što objavljujete

Sve što objavite na internetu ostaje na internetu! Prema tome, sve što ne želite da vide svi, nipošto ne objavljujte na internetu. Također, ne objavljujte svoje ili tuđe osobne podatke ili fotografije osobnih dokumenata. Ne objavljujte slike ili videe maloljetnih osoba te svoje ili tuđe adrese boravišta ili prebivališta. Na društvenim mrežama pripazite koga smatrate „prijateljem“ te ograničavajte prikaz sadržaja koji objavljujete kako bi on bio vidljiv isključivo ljudima koje poznajete i kojima vjerujete.

4. Pazite što otvarate

Prije nego kliknete na neku internetsku poveznicu koju vam je netko poslao, razmislite je li ta osoba pouzdan izvor. Jedan klik je dovoljan da preuzmete neki računalni virus te tako zarazite vlastiti uređaj. Mnogi računalni virusi programirani su tako da omogućuju neometani uvid u sve podatke pohranjene na uređaju.

5. Izbjegavajte javna računala

Javna računala su dostupna svima, pa tako i podaci koji su na njima pohranjeni. Javna računala koristite isključivo za pretraživanje informacija i ne povezujte se s bilo kojim od svojih postojećih internetskih računa.

Podijeli

O autoru

Komentirajte