Osam područja nacionalnog brendiranja

LinkedIn

Prema riječima Dubravke Sinčić Ćorić, voditeljice radne skupine, marketinške stručnjakinje i profesorice na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Hrvatska je dobila osam područja nacionalnog brendiranja, koja su predstavljena javnosti u Zagrebu 10. svibnja ove godine u sklopu konferencije Communication Management Forum, u organizaciji Edward Bernays University Colleagea i pod pokroviteljstvom Predsjednice.

Dokument je prije nešto manje od mjesec dana predstavljen i predstavnicima Vlade. To su na prvom mjestu turizam, kultura i baština, hrvatska povijest i njezini velikani, gospodarski potencijal i inovacije (s naglaskom na IT i farmaceutsku industriju), zatim resursi (bioraznolikost, očuvanje prirode kao ekonomski potencijali), geostrateški položaj, gastronomija (ali ne samo kroz turizam već i kao stil života) te na kraju ljudi i njihov mentalitet.

Ovim dokumentom odrađena je samo jedna trećina procesa nacionalnog brendiranja. Inicijativa je došla iz Ureda predsjednice, no po nekoj bi logici projekt sada trebao preći u ruke izvršne vlasti. Sljedeći korak je na Vladi koja bi trebala formirati neku operativnu radnu skupinu, stručnjake za razvoj strategije i njezinu primjenu.

Ono što je sada možda drugačije od svih prijašnjih pokušaja definiranja nacionalnog identiteta i isticanja komparativnih vrijednosti jest to što su vlastodršci napokon prepoznali da je brendirati Hrvatsku važno.

Podijeli

O autoru

Komentirajte