Apple poduzeo prve korake nakon izvještaja o slabijoj potražnji

LinkedIn

Apple je prošloga tjedna smanjio procjene prodaje i planiranu proizvodnju svoja tri nova modela iPhonea za oko 10 posto u razdoblju od siječnja do ožujka, izvještava Nikkei Asian Review.

Ovo smanjenje jedan je od pokazatelja slabije potražnje za iPhone uređajima u Kini, inače najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona. Rast Kineskog gospodarstva se usporava, među ostalim, zbog trgovinskog rata sa SAD-om. No, i mnogi drugi potrošači kažu i da su cijene novih modela iPhonea previsoke, piše Reuters, a Apple je krajem prošlog mjeseca zatražio svoje dobavljače da proizvedu manje XD, XS Max i XR modela nego što se prije planiralo. To je Apple zatražio prije nego što je nedavno javnost izvijestio o smanjenim prognozama, što je posljedica, kako je poručio, slabije potražnje u Kini.

Appleovo smanjenje procjena prodaje izazvalo je oštar pad cijene njegove dionice, ali i cijelog tehnološkog sektora.

Ovih je dana i južnokorejski Samsung upozorio da će mu dobit u četvrtom lanjskom kvartalu pasti gotovo 30 posto, a prihodi 11 posto zbog slabije potražnje za pametnim telefonima i čipovima, posebice u Kini. Tvrtka za istraživanje tržišta Canalys procjenjuje da su isporuke u Kinu prošle godine pale za 12 posto, a očekuje se da će isporuke pametnih telefona u 2019. godini pasti za još tri posto, na manje od 400 milijuna po prvi put od 2014. godine. Nikkei piše kako će ukupni planirani obujam proizvodnje starih i novih iPhonea vjerojatno biti smanjen na 40 do 42 milijuna uređaja u razdoblju od siječnja do ožujka, s prethodne projekcije od 47 do 48 milijuna. Kako se kineska potražnja smanjila, Apple se kani više usmjeriti na Indiju, koja je nedavno nadmašila SAD i postala drugo najveće tržište pametnih telefona u svijetu. Izvršni direktor Tim Cook kazao je u intervjuu za CNBC televiziju u utorak kako je Indija glavni fokus Applea . Donedavno je Apple bio najveća američka kompanija s tržišnom vrijednošću većom od 1.000 milijardi dolara, no posljednjih mjeseci cijena dionice tog tehnološkog diva pala je gotovo 30 posto, pa je sada na čelu te liste Amazon.com.

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam 3. godine Poslovne ekonomije na EFZG-u. Novinarka sam Managera od 2018. godine te sam prošle godine bila urednica Business rubrike. Osim što aktivno pišem također se volim rolati, izlaziti i družiti se s prijateljima. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da ne treba ništa komplicirati jer je život vrlo jednostavan.

Komentirajte