Za umorne brucoše-savjeti kako se prilagoditi studentskom životu

LinkedIn
Prijelaz iz škole na fakultet je složen proces. Istovremeno je uzbudljiv i zastrašujući. Studenti se suočavaju s većom odgovornošću, okusom neovisnosti i više mogućnosti nego ikad prije. Bez obzira koliko ste uzbuđeni, prijelaz na studentski život nije lagan.

Možda će nekima biti lakše nego drugima, ali općenito je teško biti u potpuno novom okruženju. Istraživanja su pokazala da prva godina na fakultetu može biti najteža. Kako bi postigli akademski uspjeh i maksimalno iskoristili svoje studentsko iskustvo, važno je posvetiti pažnju brizi o vlastitom mentalnom, emocionalnom i fizičkom zdravlju.

Izvor: pexels.com

1. Traženje druge strane

Dakle, kad kažemo traženje podrške, ne mislimo samo na terapeute i teške razgovore, već i na dublje razumijevanje vlastitih potreba. To uključuje prepoznavanje kada nam je potrebna pomoć, bilo da je riječ o akademskim izazovima, stresu ili osjećajima usamljenosti. Umjesto da osjećamo sram ili slabost zbog potrebe za podrškom, važno je prihvatiti da svi prolazimo kroz teška razdoblja i da je traženje pomoći hrabar korak prema boljem mentalnom zdravlju.

2. Rutina

Izgraditi rutinu nije samo o tome da zapišemo raspored za predavanja i obaveze. To je zapravo o tome da pronađemo ravnotežu između škole, druženja i osobnih trenutaka opuštanja. Također, uključite male rituale u svakodnevni život koji vas podsjećaju na kontrolu i stabilnost. To može biti jutarnja šetnja, večernji razgovori s prijateljima, slušanje glazbe itd. Ti mali momenti mogu nas držati na pravom putu usred sve te ludosti studiranja.

Izvor: pixabay.com

3. Budi aktivan

Biti povezan s ljudima je vrlo bitno tijekom studiranja. To nije samo o nabacivanju followa na Instagramu, već o aktivnom uključivanju u grupu koja te podržava i potiče. To može biti volontiranje s ekipom, učlanjivanje u studentsku udrugu ili jednostavno uživanje u kavi s novim prijateljima. Kroz te akcije, možeš naći podršku i prijateljstvo koje će ti pomoći u najluđim trenucima studiranja.

4. Slušaj sebe

Najvažnija strategija za preživljavanje studentskih godina je stvarno slušanje sebe. To znači da se prilagodiš svojim potrebama, makar to nije uvijek lako. Bit će trenutaka kad trebaš reći “ne” ili kad trebaš uzeti pauzu. I to je sasvim u redu. Samo se pobrini da stavljaš sebe na prvo mjesto kad je to potrebno.

Studiranje je divlja vožnja, ali uz podršku ekipe i malo samosvijesti, možeš proći kroz to sve. Zato kreni hrabro naprijed, jer ti si taj koji će izrasti u nevjerojatnu verziju sebe usred sve te studentske avanture.

 

Podijeli

O autoru

Bok! Ja sam Nika i studentica sam poslovne ekonomije. Kreativan sam tip, a volim slušati o svakakvim temama, od psiholoških, filozofskih pa i o biznisu. Zato sam odlučila pisati za Manager Magazine. Najviše od svega volim kavu i palačinke.

Comments are closed.