Balkane moj

LinkedIn
Naviknuti smo bježati od svojeg balkanskog identiteta. Zapadni svijet nam se od malena činio blještavijim, zanimljivijim, zabavnijim. Željeli smo biti kao oni – oni na televiziji, oni iz novina, oni iz holivudskih filmova. Sada se ta krinka idealiziranog Zapada sve očitije raspada, a nostalgija i ljepota našega kraja zovu nas natrag doma. S okretanjem reflektora na našu regiju otkrivamo raskoš i potencijal koji već dugo prolazi gotovo nezamijećen, a sad napokon ima priliku zasjati.

Raznolika, iako često i tragična povijest Balkana urodila je bogatstvom kulture i senzibiliteta koji se nekad nadopunjuju, ali nerijetko i sudaraju. Toliko šarolika regija, s obiljem prirodnih i kulturnih ljepota, udomila je narode koji su u svojim različitostima jednako vatreni kao i u svojim sličnostima. Zato mi se čini da je objasniti Balkan strancima istovremeno vrlo jednostavno i vrlo komplicirano.

Izvor: Terra Balka, Where Goes Rose

Ne smijemo zaboraviti i razne strane utjecaje, od Mediterana, preko centralne i istočne Europe do Bliskog Istoka, kojima je Balkan služio kao most ili bedem (ovisno kako im je odgovaralo u kojem trenutku). Usput su ostavljali tragove svoje povijesti i običaja za sobom, a ova su ih područja preuzela i utkala u vlastiti identitet. Sudar podneblja, religija, nacionalnosti, mentaliteta – sve se to pomiješalo u balkanskoj krvi.

Bugarski akademik Valentin Stankov u svom radu Ethnic-Pyschological Dimensions of the Balkan Security izlaže svoje viđenje tog miksa: “But as a whole, despite the very colorful picture of their beings, they are unified by something that is still unknown and could be called “the Balkan way”. A way of developing, of thinking and of life.”

#balkancore

S teškim zbivanjima koja ovih mjeseci drmaju svijet, i sasvim dovoljno godina pristupa mobitelu da bi nam njegov sadržaj već pomalo dosadio, sve je veći broj onih koji žale za nekim jednostavnijim dobom. Djetinjstvo na Balkanu privuklo je značajnu pažnju u tom valu nostalgije. Kompilacije slika osunčanih seoskih puteva, netaknute prirode i skromnog, ali sretnog života infiltrirale su se na naš feed i na trenutak nas probudile iz uhodane tromosti. 

@longwalk.nature

Childhood path ? #fyp #balkan #childhood #nature

♬ Вода – ручей – Евгений Карев & Андрей Убоженко

Nešto stariji, pa i prepoznatljiviji trend eastern European core nije se toliko osvrtao na bajkoviti ruralni pejzaž, koliko je bio opsjednut socijalističkim brutalizmom. Stare sovjetske zgrade utonute u tmurno sivilo okupile su neočekivani broj obožavatelja koji su, iz komfora svog neznanja o stvarnom životu tih prostora, kreirali čitavu estetiku oko toga. Kompilacije slika mračnih brutalističkih građevina okruženih snijegom, uz viralni riff pjesme Судно (Sudno) benda Молчат Дома (Molchat Doma), dogurale su pojam eastern European core do više od 78 milijuna objava na TikToku. Iako se ovaj trend nešto slabije doticao našeg područja, elementi socijalističke prošlosti zaostali u panoramama naših gradova probudili su i u nama osjećaj bliskosti. Popularnost koju je naša svakodnevica probudila kod stranaca potaknula nas je da pogledamo svoju okolinu svježim očima i iznova otkrivamo posebnosti na koje smo odavno navikli (a ponekad i od njih zazirali).

@v3nerian

Reply to @v3nerian #fyp #postsoviet #easterneurope

♬ original sound – callummullin

 

Vogue Adria

Međutim, nisu samo stranci prepoznali potencijal ove regije. Nedavno ostvaren projekt podignuo je dugo neviđenu prašinu u našim modnim i kulturnim krugovima. Kombinacija kultnog nasljeđa imena Vogue s našim voljenim Jadranom ujedinjuje zemlje sjeverozapadnog Balkana u vlastitu interpretaciju najmoćnijeg modnog časopisa na svijetu. Spektakularno lansiranje u Beogradu, praćeno smjesta rasprodanim izdanjima po kioscima diljem regije, dokazalo je da nada za naše tiskane medije još nije potpuno izgubljena. Ako imaju dobre temelje i osjećaj za promociju. A Vogue Adria ima oboje.

Prvo izdanje Vogue Adria

Izvor: Vogue Adria

Regija koju ispunjava nevjerojatni intenzitet odnosa, povijesti i kulture u sebi čuva pravo bogatstvo sadržaja – za svakoga tko joj se odluči posvetiti. “Slični, a opet dovoljno različiti da unose ljepotu raznovrsnosti”, inspirirali su začetnika Milana Đačića da objavi svijetu potencijal koji se kroz tisućljeća akumulirao na Balkanu.

Magazin je otvorio svoje prvo izdanje upravo fokusiranjem na naše slične različitosti. Njihovim riječima, svega je nekoliko sati vožnje potrebno da se Beogradski snijeg pretvori u Kotorsko sunce, a jutarnja kava na Baščaršiji u večernju šetnju Dioklecijanovom palačom. Upravo ta prirodna i kulturna raznolikost čuva još slabo otkrivenu tajnu balkanskog podneblja. Činjenica da Vogue Adria obuhvaća samo dio Balkana (točnije Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju) ukazuje koliko je čitavo područje bogato i inspirativno.

Izvor: Vogue Adria

Na pitanje zašto je ovaj časopis važan projekt, glavni urednik odgovara da je našoj regiji potrebno svježe povezivanje, a svijetu novo upoznavanje s našom regijom. Ovo se upravo oslikava u imenu prvog izdanja – Nova zora. Obećavajuće. Vogue Adria ima jedinstvenu priliku prebirati po raskošnoj balkanskoj riznici sadržaja, iz koje garantirano prodire neiscrpno nadahnuće. Nadajmo se da će tim nadahnućem uspjeti rukovati bez upadanja u zamku oponašanja “Zapada”.

Baby Lasagna

Travanjsko je izdanje Vogue Adria posvetilo posebnu pažnju mladim glazbenim zvijezdama regije ususret Euroviziji. Naš je predstavnik i imenom i nastupom osvojio eurovizijske obožavatelje i uvjerljivo zasjeo na vrh ovogodišnjih kladionica, a spot i tekst reprezentativne pjesme Rim Tim Tagi Dim ne izlazi nam iz glave.

Izvor: YouTube

Košulje, gitare, bubnjevi i balaklave u potpunosti prekriveni čipkom. Prikaz istarskog seoskog života: od narodnih nošnji do oranja, rakije, kartanja i narodnih plesova. Sve zajedno okupano suncem i morem. Spot u kombinaciji s tekstom budi nam nostalgiju za rodnim krajem, a ostatku svijeta pokazuje sukob prekrasnog podneblja s društvenim problemom koji ga tereti. 

Baby Lasagna postavlja naglasak na domaću kulturu bez očajničkog pokušaja stapanja s ostatkom svijeta. Naglašava i svijetlu i mračnu stranu naše regije, ali ju odvažno i beskompromisno zastupa kao dio svog identiteta. Taj pristup, kao i uspjeh kojeg je polučio, može nas sve inspirirati da se zagledamo u vlastito dvorište i otkrijemo jedinstvenu kombinaciju utjecaja, običaja i talenata koji čine naše podrijetlo.

Podijeli

O autoru

Bok! Studiram na EFZGu i ponekad pišem za Manager u svojoj kolumni. Kako me svašta zanima i uvijek sam posvuda, moji članci prate sličnu filozofiju: kultura, moda, noćni život i tako unedogled. U slobodno vrijeme trčim po Zagrebu od kave do izlaska (pa opet kave) ili smišljam ideje za svoj pedeseti projekt po redu.

Comments are closed.