Zanimljivi sportski događaji koji su obilježili povijest

LinkedIn

1. Najsmrtonosnija nogometna utakmica

Tijekom kvalifikacija za Olimpijske igre, godine 1964. diskutabilna odluka sudaca na utakmici između Perua i Argentine uzrokovala je neviđen bijes navijača koji su na teren bacali boce i razne krhotine. Policija je na navijače bacila suzavac, uslijed čega su navijači pokušali pobjeći. Međutim, vrata stadiona u Limi bila su zaključana, što je rezultiralo stampedom u kojem je život izgubilo 328 ljudi.

2. Borba stoljeća

Borba poznata i pod nazivom Fraizer vs Ali 1. Tog 8. ožujka 1971. godine boksački prvak superteške kategorije Joe Frazier susreo se s Muhammadom Alijem. Nakon 15 nezaboravnih rundi Fraizer je slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Ali je bolje krenuo, Frazier se vratio, no onda je svijet vidio do tada nezamislivo – Frazier je najprije u 11. rundi ljevicom uzdrmao Alija, a u 15. ga srušio na pod, čime je na kraju i obranio naslov svjetskog prvaka.

3. Čudo na ledu

Hokej na ledu bio je još jedan važan hladnoratovski sport. Utakmice Sovjeta s Amerikancima ili profesionalnim američkim klubovima iz NHL-a bile su uvijek više od igre. Hokej je u Rusiji najomiljeniji sport uz bok nogometu. Treći najgledaniji događaj na američkim TV postajama u povijesti je epska utakmica finalnog dijela hokejaškog turnira na Zimskim olimpijskim igrama 1980. godine u američkom Lake Placidu. Utakmica je ušla u legendu pod nazivom “Čudo na ledu” (Miracle on Ice). Naime, tadašnja američka reprezentacija, sastavljena od igrača sa sveučilišta, nadigrala je u odlučujućoj utakmici turnira reprezentaciju SSSR-a za koju i danas mnogi tvrde da je najbolji hokejaški tim svih vremena. Američki hokejaši pobijedili su 4-3 i upisali se u vječnost čak do te mjere da je tadašnji kapetan američke momčadi Mike Eruzione nedugo nakon toga, u svojim ranim 20-im godinama, napustio aktivno igranje hokeja smatrajući da nakon toga više nikad neće osvojiti ništa tako značajno jer je to bio apsolutni vrhunac karijere i ništa to neće moći nadmašiti.

4. Michael Jordan ruši Cavse (The Shot)

Ovaj događaj je u Chicagu, a posebno u Cleveland poznat kao “The Shot“. Prikazan je na televiziji stotinu puta na gnjev navijaèa Clevelanda i ogromnu radost Bullsa. Bio je to samo jedan koš a odigrao je ogromnu ulogu za sudbinu dvije NBA franšize. Cleveland Cavaliersi bili su jedna od najboljih mladih ekipa NBA lige u kasnim 1980-ima i činilo se da su ozbiljni kandidati za sam vrh lige. Na njihovom putu stajao je Chicago, mlada ekipa predvoðena sjajnim Michaelom Jordanom i stvarala se ekipa koja će potpuno dominirati NBA-om 90-ih godina.

Chicago je pobijedio prvu utakmicu na gostujućem terenu u seriji koja se igrala na 3 pobjede. Bullsi su pobijedili rezultatom 95-88 i mogli su sve okončati u četvrtoj utakmici kod kuće, ali Cavsi su pokazali snagu pobijedivši u produžetku i tako se morala odigrati odlučujuća peta utakmica u Clevelandu. U zadnjim sekundama utakmice, lopta je bila u rukama Michaela Jordana. Krenuo je s desne strane prema reketu i dignuo se na šut s nekih 5 metara. Craig Ehlo, jedan od najboljih obrambenih igraèa Clevelanda, skočio je da blokira šut, ali Jordan je jednostavno letio u zraku dovoljno duga da Ehlo proleti pored njega i zatim je uputio šut, a lopta je prošla kroz obruč.

 5. Najduži teniski meč

24. lipnja 2010. godine završen je najduži teniski meč u povijesti, i po vremenskom trajanju, i po broju gemova. Meč je odigran u sklopu prvog kruga Wimbledona, a igrači su bili Amerikanac John Isner i Francuz Nicolas Mahut. Meč je započeo 22. lipnja 2010. godine u 18 sati i 13 minuta po britanskom vremenu, zaustavljen je u 21 sat, a nastavljen idućeg dana kada se ponovno igralo do pada mraka. Trećega dana meč je konačno završio. Pobijedio je John Isner, ali je nakon meča bio tako iscrpljen da je u drugom krugu katastrofalno izgubio od Nizozemca Thiema de Bakkera 0–6, 3–6, 2–6, ne ostvarivši niti jedan as, a te se godine povukao i iz natjecanja parova.  

Podijeli

O autoru

Cao. Studentica sam treće godine Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2018. godine sam novinarka u časopisu Manager, najviše volim obrađivati teme iz rubrike university i lounge ili pisati intervjue s meni zanimljivim ljudima. Osim što pišem, radim na televiziji kao sportska novinarka te aktivno igram odbojku. Sport je moja najveća ljubav pa se moj život najviše vrti oko 'najvažnije sporedne stvari na svijetu'. Kao osoba sam uporna, vjerujem kako ne postoji ništa što neka osoba ne može ostvariti, ako to dovoljno želi i, naravno, ako za to dovoljno radi.

Komentirajte