Želim sliku astronauta na jednorogu

LinkedIn

AI umjetnost je postala dosta kontroverzna tema. Neki to ni ne smatraju umjetnošću, dok se drugi vesele njenim mogućnostima. Do sada smo mogli vidjeti primjere pisanja pjesmi i tekstova pomoću umjetne inteligencije. Sustav je odradio svoje i napravio pjesmu, ali kvaliteta i kreativnost su bili upitni. Jesu li crteži ipak kvalitetniji i više cijenjeni? Možemo samo reći da su se neke slike prodavale za više stotina tisuća dolara.

Kako funkcionira AI umjetnost?

Umjetna inteligencija funkcionira tako da neki uređaj oponaša ljudske aktivnosti kao što su učenje, zaključivanje, planiranje i kreativnost. Dakle, ovdje se nalazi puno potencijala za kreiranjem umjetničkih djela. Najčešće se koriste programi koji analiziraju velik broj slika te raspoznaju boje, oblike, teksturu i tekst. Temeljem naučenog i opaženog, program tada može kreirati umjetničko djelo.

Izrađeno na: https://openart.ai/create
Ključne riječi: Dog with hat

AI djelo prodano za 432 500 dolara

Prvo umjetničko djelo kreirano umjetnom inteligencijom koje je stavljeno na dražbu velike aukcijske kuće se prodalo za upravo toliko dolara. Prvotna procjena je bila deset tisuća dolara, međutim nadmašila su se očekivanja zbog čega je i došlo do popularnosti ovakve vrste umjetnosti. Naziv slike jest „Portret Edmonda Bellamyja“, a na slici se nalazi nejasan i zamućen portret muškarca u crnom kaputu s bijelim ovratnikom. Slika je potpisana formulom, tj. dijelom koda algoritma koji je pripomogao u kreiranju. Kako bi se došlo do konačnog rezultata, umjetna inteligencija bi stvorila sliku temeljem prikupljenih podataka koji su sadržavali petnaest tisuća portreta naslikanih između 14. i 15. stoljeća. Nakon toga bi se pomoću algoritma za raspoznavanje pod nazivom „Discriminator“ uspoređivao svoj rad s ostalim portretima sve do trenutka kada svoju sliku ne bismo mogli razlikovati od ostalih.

AI umjetnost

Izvor: https://www.arthistorynews.com/index.php

DALL E 2 – Kako kreirati AI djelo

DALL E 2 je AI sustav koji može kreirati što god zamislite, a ime je dobio kombinacijom imena Salvadora Dalija i animiranog robota zvanog WALL E. Sustav je kreirala tvrtka OpenAI koja je u početku dala pristup sto tisuća izabranih, a na listi čekanja se nalazilo još milijun korisnika spremnih da isprobaju beta verziju. Zanimljivo kod ovog sustava jest to što je on u mogućnosti kreirati što god zamislimo i to samo temeljem tekstualnih uputa. Neke od ostalih mogućnosti ovog sustava su proširenje postojećih slika. Primjerice, dodavanje pozadinskih dijelova na nekom portretu gdje se sada iza osobe nalazi i slika cijele prostorije sa svim detaljima. Sustav također može postojeća djela napraviti detaljnijima i realističnijima dodavanjem ili micanjem elemenata poput teksture i sijena. Osim toga još može i kreirati različite varijacije postojećih djela inspiriran originalnim radovima.

cat on vacation

Kreirano na stranici https://openai.com/dall-e-2/
Korištene riječi: cat on vacation

Kako biste sami kreirali AI djelo možete posjetiti stranicu klikom ovdje. Nakon što napravite account ili se ulogirate, možete započeti s kreiranjem. Nakon toga unesete tekst i sustav će izgenerirati nekoliko slika.

Za detaljnije upute možete pogledati video ispod.

 

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na petoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam dvije godine bila urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme.

Comments are closed.