Povijest studentske satnice

LinkedIn

Nakon što je nedavno Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o povećanju minimalne plaće u Hrvatskoj, usporedno s tim došlo je i do povećanja minimalne studentske satnice koja od ove godine iznosi 29,30 kn. No činjenica je kako minimalna studentska satnica nekada nije ni postojala.

Minimalna studentska satnica

Pojam minimalne studentske satnice do 2018. godine nije ni postojao. Nije postojala granica te je satnica mogla iznositi onoliko koliko je poslodavac to htio. Za jedan je posao netko u unutrašnjosti Hrvatske mogao biti plaćen 16 kn, dok je za taj isti posao na moru satnica bila do 19 kn. Tada je donesen Zakon o obavljaju studentskih poslova koji je svim studentima uvelike olakšao studentsku zaradu. Po Zakonu se minimalna studentska satnica izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Hrvatskoj podjeli sa 160. Iako nam to možda izgleda daleko, no samo pred četiri, pet godina studenti nisu imali nikakav zakon po kojem su imali garantiranu minimalnu satnicu po kojoj su bili plaćeni za obavljeni posao.

Studentske satnice kroz godine

Prva minimalna studentska satnica 2018. godine iznosila je 21,50 kn i takva je ostala do kraja godine. Kako je postepeno dolazilo do povećavanja minimalne bruto plaće, tako je rasla i satnica koja je od početka 2019. godine iznosila 23,44 kn. Iduća je godina donijela novo povećanje satnice koja je 2020. iznosila 25,39 kn. Prošle su godine svi studenti radili za minimalnu satnicu od 26,56 kn dok je 2022. godina donijela novo povećanje na 29,30 kn.

S obzirom na to da studentska satnica po donesenom Zakonu i odluci Vlade Republike Hrvatske ovisi o minimalnoj bruto plaći, svi se nadamo kako će rasti bruto plaća, a sukladno tome i studentska satnica.

Kako se sada nalazimo na sredini godine, preostaje nam samo čekati početak nove 2023. godine i vidjeti nosi li nam ta godina još bolje plaćenu minimalnu studentsku satnicu!

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam treće godine Novinarstva i Odnosa s javnošću na FPZG-u. Novinarka sam Managera od početka 2019. gdje se bavim društvenim mrežama. Osim pisanja i rada na društvenim mrežama, u slobodno vrijeme volim pročitati dobru knjigu i pogledati film što mi pruža bijeg od stvarnosti. U životu se vodim time da se za sve u životu treba boriti i potruditi za ono što zaista želimo, ali da će mi ono što mi je suđeno na kraju i doći.

Komentirajte