Hoće li rat utjecati na sezonu?

LinkedIn

Europski je turizam 2021. godine pokazivao znakove oporavka od nekoliko pandemijskih godina, no sada postoji nova prijetnja. Rat i inflacija u Ukrajini potresaju cijelu Europu te je upitno hoće li prave sezone i biti, no zasada, mnogi građani Europske unije i dalje ne odustaju od odmora na moru.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu svijet se suočava s velikim problemima kao što su inflacija i poskupljenja raznih sirovina. Sezona je pred vratima a sve zanima hoće li je biti te u kojoj će mjeri rat utjecati na cjelokupnu situaciju.

Što kaže Hrvatska turistička zajednica?

Hrvatska turistička zajednica je poprilično optimistična te tvrdi kako se trenutno nalazimo na 95% noćenja i dolazaka u istom razdoblju u usporedbi s rekordnom 2019. godinom. Bez velike promjene su i naši gosti te je najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke, UK-a, Mađarske, Slovačke i Nizozemske tvrde kako je stanje s rezervacijama zasada stabilno te kako nema prevelikog broja otkazivanja. Ističu kako je ipak prerano za iznošenje konačnih zaključaka za sezonu, no ono što mogu primjetiti je kako je od početka rata u Ukrajini booking u blagom padu.

Činjenica je kako Hrvatska od turizma živi. Turizam je od presudne važnosti te se oko 20% ukupnog proračuna dobiva upravo od turizma. Loša turistička sezona predstavlja velike ekonomske probleme cijele naredne godine.

Predsjednik Udruge hrvatskih turističkih agencija, Tomislav Fain, tvrdi kako će svakako biti smanjeni dolasci iz dalekih tržišta. Više od 30 zemalja do sada je odlučilo zatvoriti svoj zračni prostor za Rusiju, dok je Moskva vratila istom mjerom. Ta će mjera uvelike utjecati na dolazak gostiju s ruskog i ukrajinskog područja. Osim područja Rusije i Ukrajine, trenutno su zaustavljeni i upiti iz SAD-a i Azije. Razlog leži u blizini Hrvatske s Ukrajinom, što možda i nije najbliže, no za njih je to sve poprilično blizu i rizično im je doći na naš kontinent.

Ono što nitko ne zna je do kada će rat trajati. Iako vidimo naznake primirja, rat i dalje traje. No ako dođe do dogovora i kraja rata prije turističke sezone, možda utjecaj na nju bude minimalan, čak i neznatan. Svi imaju samo jednu želju, a to je da rat što prije završi uz što manje žrtava.

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam treće godine Novinarstva i Odnosa s javnošću na FPZG-u. Novinarka sam Managera od početka 2019. gdje se bavim društvenim mrežama. Osim pisanja i rada na društvenim mrežama, u slobodno vrijeme volim pročitati dobru knjigu i pogledati film što mi pruža bijeg od stvarnosti. U životu se vodim time da se za sve u životu treba boriti i potruditi za ono što zaista želimo, ali da će mi ono što mi je suđeno na kraju i doći.

Komentirajte