Što trebate znati kad diplomirate?

LinkedIn

Diploma je u rukama, ali ipak neki novi pojmovi s kojima se nismo kao studenti ili srednjoškolci zamarali su tu. Ljudski resursi traže da pošaljete dokumente, a vi ne znate ni što oni znače, ni gdje ih pronaći. Roditelje kad se pita što je to PK kartica jednostavno odgovaraju: „a to ti je ono što trebaš dostaviti poslodavcu“. Rezultat njihove definicije – još veća zbunjenost. U nastavku saznajte što je PK kartica, mirovinsko osiguranje te što je sa zdravstvenim osiguranjem.

PK kartica

Porezna kartica ili Obrazac PK je obrazac koji sadrži podatke o osobom odbitku, to jest neoporezivom dijelu dohotka. Kartica također sadrži podatke o pripadnosti gradu ili općini, podatke radnika koji ostvaruje primitke po osnovi nesamostalnog rada. Na poreznoj kartici poslodavac obračunava predujam poreza na dohodak pri isplati plaće. 

Gdje je mogu pronaći?

Izdavanje ili upisivanje promjena podataka na Obrascu PK omogućeno je podnošenjem zahtjeva za izmjenu ili izdavanje podataka putem sustava ePorezna, gdje možete samostalno zatražiti izdavanje ili vaš poslodavac može umjesto vas. Također možete zatražiti izdavanje putem sustava eGrađani ili osobno kod ljubaznih radnika u nadležnoj ispostavi Porezne uprave.

Mirovinsko osiguranje

Mirovinsko osiguranje djeluje tako što tijekom radnog staža članovi sustava i njihovi poslodavci plaćaju doprinose. U Hrvatskoj sustav mirovinskog osiguranja zasniva se na tri stupa. Prva dva stupa su obvezna i doprinosi za njih se izdvaja iz plaće. Treći stup je dobrovoljan i možete si ga sami uplaćivati. Prvi stup je u nadležnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) te poslodavac iz plaće obračunava 15 posto bruto iznosa i uplaćuje ga u Državnu riznicu.

Drugim stupom upravljaju posebna mirovinska društva koja su u privatnom vlasništvu, a pod nadležnošću  Hanfe. Poslodavac iz plaće izdvaja pet posto bruto iznosa i uplaćuje ga u obvezni mirovinski fond koji ste vi izabrali. Koristeći treći mirovinski stup ostvarujete poticajna sredstva koja iznose 15 posto od uplaćenog doprinosa u prethodnoj kalendarskoj godini, najviše do 750 kuna godišnje. Do ušteđenih novaca možete pristupiti u 55. godini života, bez obzira na radni status.

Sav vaš radni staž  nalazi se na e-radnoj knjižiti, koju možete pronaći na e-građani ili na šalteru  HZMO-a.

Dopunsko zdravstveno osiguranje

Da bi uopće bili zdravstveno osigurani, morate imati Obvezno zdravstveno osiguranje, koje se stječe radnim odnosom, obavljanjem gospodarske djelatnosti i slično. Zdravstvenu zaštitu na teret obveznog zdravstvenog osiguranja ostvarujete ako ste prijavljeni u HZZO-u.

Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja ugovara se s HZZO-om. Godišnja cijena dopunskog osiguranja iznosi 840, 00 kuna godišnje, to jest 70, 00 kuna mjesečno. Iz police zdravstvenog osiguranja pokrivaju se troškovi zdravstvene zaštite u kojima ste dužni sudjelovati kao osiguranik obveznog zdravstvenog osiguranja. Ako imate dopunsko zdravstveno osiguranje u HZZO-u, nećete morati plaćati:

  • troškove zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (bivšu participaciju), osim doplate za lijekove s Dopunske liste lijekova
  • troškove bolničkog liječenja
  • specijalističkih pregleda i dijagnostike
  • ortopedska i druga pomagala
  • dentalne zdravstvene zaštite i protetike
  • fizikalne rehabilitacije, kad tu zdravstvenu zaštitu koristite temeljem uputnice HZZO-a i u ustanovama koje imaju sklopljen ugovor s HZZO-om.
  •  liječenje u drugim državama članicama EU i trećim državama.

Što sa zdravstvenim osiguranjem kad diplomirate?

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju na obvezno zdravstveno osiguranje imaju osobe koje su se prijavile  Zavodu u roku od 30 dana od položenog završnog ispita. Ako to ne napravite, usluge osnovnog zdravstvenog osiguranja morat ćete plaćati dok se ne zaposlite.

Od dokumentacije potrebna je prijava T-2, koji možete pronaći na službenim stranicama HZZO-a u izborniku tiskanice. Zatim je potrebno donijeti dokaz o prebivalištu (uvjerenje MUP-a) i potvrdu o gubitku statusa redovnog studenta. Zbog koronavirusa omogućena je i prijava na e-mail adrese regionalnih ureda ili područne službe. Zahtjevi na e-mail adresu osim određenja zahtjeva i naznake prava, moraju sadržavati ime i prezime, adresu, MBO ili OIB, kontakt te je potrebno poslati scan osobne iskaznice.

Burza rada

Prijava na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) nije obvezna, ali se preporučuje ako već duže vrijeme ne možete pronaći posao. Na HZZ-u možete pronaći zanimljive radionice, pravne savjete te pomoć u procjeni svojih sposobnosti.

Kada se prijavite na HZZ dobivate osobnog savjetnika kojem se morate redovno javljati. Prava na njega gubite nakon što tri puta odbijete posao. Zbog koronavirusa prijavu je moguće napraviti putem e-maila. Potreban je scan osobne iskaznice (izdana u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarskoj, putovnice ili boravišne iskaznice za državljane treće zemlje), potvrdu o boravištu, ako je osoba izvan mjesta prebivališta.

Na njihovoj stranici također postoji rubrika pod nazivom Što nakon diplome? Koja nudi korisne savjete studentima koji su završili. Tamo možete pronaći korisne savjete za poduzetništvo, rad u EU, volontiranje, korisne savjete kakav posao se traži i slično.

Ugovor o radu

S ugovorom o radu zasniva se radni odnos, na određeno ili neodređeno radno vrijeme. Ako s poslodavcem niste potpisali ugovor o radu, prije nego što ste počeli raditi, poslodavac vam je dužan uručiti pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru. Ne izda li potvrdu, smatra se da je poslodavac sklopio ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme.

Prema Zakonu o radu poslodavac u roku od osam dana od isteka roka za prijavu na obvezna osiguranja mora uručiti primjerak prijave za mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje.

Svaki ugovor mora sadržavati odredbe o strankama i njihovom prebivalištu, mjestu rada (napomena ako se rad odvija na različitim mjestima), vrsti rada na kojoj se radnik zapošljava, očekivano trajanje ugovora, trajanje plaćenog godišnjeg odmora, otkazni rok (moraju ga se pridržavati i poslodavac i radnik), osnovna plaća te dodaci na plaću i trajanje redovnog radnog dana ili tjedna.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manageru sam se pridružila ove godine. Kada nisam zatrpana skriptama, seminarima, prikazima, prezentacijama i svim blagodatima studiranja, gledam serije i filmove. Najdraža serija mi je Prijatelji, a za film se ne mogu odlučiti, it's like Sophie's choice...Kada pak trebam uzeti predah od filmova i serija, tada upalim glazbu i opustim se uz dobre stare hitove. Smatram da je kroz život potrebno imati dobar smisao za humor, jer će ti biti lakše u životu.

Komentirajte