Kako se države ponašaju u poslovanju?

LinkedIn

Komunikacija u poslovanju donosi ključan poslovni uspjeh i pregovaranje. U poslovanju prevladavaju slične komunikacijske vještine. Ipak u nekim kulturama postoje drugačiji načini i običaji tijekom komunikacije. Blog Mirakul navodi neke od njih.

Europa i SAD, to jest zapadne kulture preferiraju gledanje osoba u oči u komunikaciji. No pak neke zemlje ne preferiraju gledanje osobe u oči. Na primjer kod Japanaca, ljudi s Kariba i Latinoamerikanaca je izbjegavanje kontakta očima znak poštovanja. Također, u Africi gledanje osoba u oči višeg statusa smatra se nepoštovanjem.

Što se tiče dodirivanja tijekom pozdravljanja u SAD-u je dopušteno osobama na višim hijerarhijskim pozicijama dodirnuti osobu na nižim pozicijama tijekom razgovora. Brazilci na primjer tijekom pozdravljanja poslovne partnere ljube u obraz, a Meksikanci će čak i zagrliti.

Naklon

Položaj tijela se povezuje s naklonom. U nekim kulturama pokazuje društveni status i rangiranje. U Japanu duboki naklon tumači znak poštovanja te osobe nižeg hijerarhijskog statusa prva započinje naklon. Isto tako naklon osobe nižeg hijerarhijskog statusa mora biti dublji od osobe na višoj razini.

Tajlanđani tijekom naklona spoje obje ruke (kao što katolici rade prilikom molitve). Što su ruke bliže glavi to označava veći odraz poštovanja. U Indiji su ruke također spojene, ali vrhovi prstiju na ruci prilikom naklona dodiruju bradu.

Sjedenje

U sjedenju se može na razne načine protumačiti govor tijela, koji može biti ključan faktor u poslovnom uspjehu ili pak neuspjehu. U SAD-u je dozvoljeno i ležernije, opuštenije sjedanje. Njemačka i Švedska pak ležerno sjedenje tumače kao loše poslovno ponašanje. Isto tako u Egiptu, Singapuru, zemljama Saudijske Arabije i Tajlandu nije dozvoljen muški stil sjedenja s prekriženim nogama. Tako se vide cipele, a oni to smatraju uvredom.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam diplomskog studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Manageru sam se pridružila ove godine. Kada nisam zatrpana skriptama, seminarima, prikazima, prezentacijama i svim blagodatima studiranja, gledam serije i filmove. Najdraža serija mi je Prijatelji, a za film se ne mogu odlučiti, it's like Sophie's choice...Kada pak trebam uzeti predah od filmova i serija, tada upalim glazbu i opustim se uz dobre stare hitove. Smatram da je kroz život potrebno imati dobar smisao za humor, jer će ti biti lakše u životu.

Komentirajte