Kriptovalute – kakva je trenutna situacija?

LinkedIn

Svi smo u nekom trenutku čuli za kriptovalute, o tome kako je to budućnost, kako se lako može zaraditi samo uz laptop. U posljednjih je godinu i pol dana tržište kriptovalutama doživjelo svoj procvat te je doseglo nove rekordne razine i brojke.

Kriptovalute su u Hrvatskoj i dalje relativno nepoznat fenomen, iako svakog dana sve više raste broj hrvatskih korisnika digitalnih novčanika.

Novost za Hrvatsku je svakako ta da je Hrvatska pošta (HP) proširila svoju uslugu te se sada u pošti mogu kupiti i prodati razne kriptovalute –  bitcoin, ripple, stellar, ether, eos, bitcoin cash, dai, USDT, USD coin, polkadot i kusama. Na taj su način odabrani poštanski uredi postali centralne lokacije za poslovanje s kriptovalutama u Hrvatskoj. Iz HP-a su napomenuli da je korisnicima na raspolaganju i Crypto centar, posebna internetska stranica na kojoj su objedinjene sve usluge HP-a povezane s kriptovalutama.

Blockchain, rudarenje, decentralizirana burza, market cap, consensus algorith, pow, hashrate; samo su neki od pojmova s kojima bi trebali biti upoznati i trebali znati baratati njima ako se želite upustiti u posao s kritpovalutama.

U rujnu ove godina pojavila se mala nervoza na svjetskim burzama što je posljedica raznih pregovora o proračunu, strahovanja od inflacije i usporavanja oporavka globalnog gospodarstva te se to svakako odrazilo na tržište kriptovaluta. Trenutno je na tržištu kriptovaluta zaustavljen eksplozivan rast cijena. Velik je dio vodećih kriptovaluta doživio pad vrijednosti. Najpoznatija kriptovaluta bitcoin u proteklom mjesecu oslabila je 8,4 posto. Glavni konkurent bitcoina, etherum, u rujnu je potonuo 12,5 posto. Rujan je bio stresan i za ulagače u cardano, kriptovalutu po prirodi sličnu etherumu, čija je cijena u rujnu pala za 20%. Jedan od prvih altcoina – dogecoin, unatoč snažnom rujanskom padu, i dalje je jedna od valuta koja je na godišnjoj razini ostvarila skok cijene od 7815 %.

Mjesečne i godišnje promjene cijena top 10 kriptovaluta

Izvor: Coinmarket.cap

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam treće godine Novinarstva i Odnosa s javnošću na FPZG-u. Novinarka sam Managera od početka 2019. gdje se bavim društvenim mrežama. Osim pisanja i rada na društvenim mrežama, u slobodno vrijeme volim pročitati dobru knjigu i pogledati film što mi pruža bijeg od stvarnosti. U životu se vodim time da se za sve u životu treba boriti i potruditi za ono što zaista želimo, ali da će mi ono što mi je suđeno na kraju i doći.

Komentirajte