Jesu li banke iskoristile situaciju?

LinkedIn

Proteklih nekoliko mjeseci mogli smo čuti o prešutnim minusima banaka. Neki ekonomisti smatraju kako su banke tako samo htjele iskoristiti situaciju. Prije nego li nastavimo, prvo ćemo objasniti razliku između dopuštenih i prešutnih prekoračenja.

Zasigurno ste se susreli s pojmom prekoračenja na tekućim računima. Dopušteno prekoračenje možemo promatrati kao ugovor o kreditu. Banka stavlja određeni iznos sredstava na raspolaganje potrošaču na temelju ugovora o tekućem računu koji je sklopljen u pisanom obliku.

S druge strane imamo prešutno prekoračenje. U ovoj situaciji banka potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju dogovoreno prekoračenje ili trenutačno stanje tekućeg računa potrošača.  Najgore od svega jest da mnogi građani nisu ni svjesni da koriste prešutni minus jer im je on odobren automatizmom, bez podnošenja ikakvog zakona.

Na cijelu situaciju odlučio je reagirati HNB kada se saznalo da se na 95 posto svih minusa na tekućim računima zaračunavaju kamate koje su više od dopuštenih.

Sve je to dovelo do situacije gdje više od 800 tisuća građana treba početi vraćati svoja prekoračenja koja se kreću od tisuću pa do nekoliko desetaka tisuća kuna.  Razlog tome je smanjenje prešutnih minusa na 1500 kuna, a kao rješenje banke im nude kredite.

„Banke su iskoristile tu situaciju. Banke ne bismo smjeli gledati kao socijalno osjetljive institucije, one zato ne postoje.” – rekao je ekonomski analitičar za Novu TV.

Prešutni minus građana je veći od šest milijarde kuna, a za to će se bankama u godinu dana platiti kamate u iznosu od najmanje 630 milijuna kuna.

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na petoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam dvije godine bila urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme.

Komentirajte