29. Zagrebački maraton

LinkedIn

Trčanje; riječi koja u mnogima budi sjećanja prisilnog trčanja na tjelesnom ili rana buđenja za odlazak na trčanje jer si samome sebi rekao “nova godina, novi ja“.

No, da ne budemo kritični, u zadnje je vrijeme sve više trkača i ljubitelja trčanja što potvrđuje statistika.  U posljednjih deset godina broj ultra maratonaca se povećao za čak deset puta. Tko zna, možda baš u tebi leži jedan maratonac. To nije šala. Zato sakrij taj podsmijeh s lica i izvadi prašnjave tenisice za trčanje jer pripreme za jubilarni 30. zagrebački maraton mogu krenuti već danas. Samo zamisli scenarij sebe kako trčiš kroz cilj na Trgu bana Josipa Jelačića uzdignutih ruku dok ti ljudi plješću i dodaju bocu vode (i kisika). Nemoj se zamarati rezultatom, barem ne na prvom maratonu na kojem sudjeluješ.

O prvom i posljednjem zagrebačkom maratonu

Prije izvještaja o ovogodišnjem maratonu, prisjetimo se prvog zagrebačkog maratona koji je održan 1992. godine. Bila je to inicijativa tadašnjeg Izvršnog odbora Atletskog društva Veteran. Na prvoj trci, održanoj 11. listopada 1992. godine na cilj je stiglo 70 sudionika.

Ove godine, Zagrebački je maraton bio pojedinačno i ekipno Prvenstvo Hrvatske u maratonu stoga smo mogli vidjeti odlične rezultate i jaku konkurenciju. Start i cilj utrke su na Trgu Bana Jelačića te se i dalje trčalo kroz sami centar Grada Zagreba. Za vrlo nisku startninu kada je u pitanju maraton, svi sudionici su dobili, osim nastupa na trci, sudioničku majicu, lijepu finišersku medalju i ručak po završetku natjecanja.

Iako je 29. Zagrebački maraton trebao biti održan 2020. godine, otkazan je zbog pandemije, no ni tada to nije spriječilo zaljubljenike u trčanje da trče virtualno. I ove godine maraton se dijeli na maraton (42 kilometra), polumaraton (21 kilometar) i Garmin (10 kilometara). Što se tiče ovogodišnjih pobjednika, Ivan Dračar i Tea Faber pobjednici su Zagrebačkog maratona dok su Koech i Bjeljac prvi na polumaratonu. U odnosu na 1992. godinu i 70 sudionika, na ovogodišnjem je maratonu na cilj stiglo oko 3000 sudionika.

A dok se ti spremaš za sljedeći zagrebački maraton, mi smo navijali za našeg novinara Karla Amona. On je sudjelovanjem odlično predstavio svoje trkačke sposobnosti i Manager Magazin završivši cijeli maraton (42km!) za 3 sata i 49 minuta. Bravo Karlo!

Podijeli

O autoru

Ciao, Io sono studente di economia a Zagabria. Trenutno sam urednik rubrike University. Težim pisanju o psihologiji, energetici i društvenim paradigmama. Najdraže mi je pisati intervjue s ljudima koji imaju iskustva u poslovnom svijetu, volontiranju i putovanju. Osim što aktivno pišem također volim rock, crumble od jabuka i učenje talijanskog. Ono što me najviše pokreće su pohane lignje sa blitvom i krumpirom u menzi.

Komentirajte