Osječani kreirali skate park za Olimpijske igre u Tokiju

LinkedIn

Bliže nam se Olimpijske igre u Tokiju, no jeste li znali da su upravo Osječani ti koji su kreirali skate park za Olimpijske igre?

Za početak treba napomenuti kako se po prvi puta pojavljuju BMX Freestyle i skate discipline na Olimpijskim igrama, a čast u izgradnji prigodnog skate parka imali su upravo Osječani. Ta činjenica nas nije previše iznenadila jer iza svega toga stoji Igor Vukadinović zajedno sa svojim timom koji čine Zdenko Liška, Marko Karalić, Edvard Peroli te Adrian Javor . Osim što je prije sudjelovao na BMX natjecanjima, sada je također sudac BMX Freestyle discipline. Od svih natjecanja na kojima je trebao suditi 2020. godine, održao se samo Pannonian Challenge o čemu ćete imati priliku saznati nešto više u nastavku.

Pannonian Challenge

Kada kažemo da nas  ne čudi da su Osječani imali svoje prste u izgradnji skate parka za Olimpijske, onda to i zaista mislimo. Pannonian Challenge je globalno poznat festival ekstremnog sporta, a održava se upravo u Osijeku. Osim skate, BMX i inline natjecanja, Pannonian Challenge karakteriziraju i energični tulumi i koncerti u večernjim satima. Najveću popularnost događaj je stekao 2013. godine nakon što se park preselio na veći prostor u blizini gradskog kupališta Copacabana. Taj događaj privukao je brojne sponzore zbog čega je festival počeo nezaustavljivo rasti do svjetske razine. Činjenica da su nagrade za najbolje vozače u početku bile simbolične, a sada iznose stotinjak tisuća kuna potvrđuje velik uspjeh festivala. Zahvaljujući tome Pannonian Challenge ima jedan od najvećih nagradnih fondova ekstremnih natjecanja u Europi.

Novi sportovi na Olimpijskim igrama

Već smo spomenuli kako se skateboardanje pojavljuje po prvi puta, a kako smo objasnili što je Pannonian Challenge ne bi trebalo biti zabune kada kažemo da je upravo to natjecanje bilo kvalifikacijsko za skate i BMX discipline. Zanimljivo je što će se dodijeliti čak četiri zlatne medalje, a natjecati se mogu u dvije discipline – park i street.

Skateboardanju priključit će se još četiri nova sporta. Jedna od tih je i bejzbol koji je već i prije bio dio Olimpijskih igara, međutim uklonili su ga 2012. godine.

Nadalje imamo karate, a natjecat će se moći u dvije discipline – katama i kumiteu. Zanimljiva činjenica jest da je karate nastao upravo u Japanu prije više od stotinu godina.

Preostala su još dva sporta, a to je prvo olimpijsko surfanje i penjanje. Sportsko penjanje podijeljeno će biti u tri discipline – bouldering, lead i brzinsko penjanje.

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na trećoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam od ove godine urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme. Smatram da je u životu potrebno biti ambiciozan i postaviti visoke ciljeve, ali isto tako i pronaći vremena za sebe.

Komentirajte