Covid putovnice – veselimo li im se ili pak „upadamo u zamku“

LinkedIn

Prisjetimo se:

Europska komisija sredinom ožujka predložila je uvođenje digitalne zelene potvrde, kojom bi se olakšalo sigurno i slobodno kretanje ljudi unutar EU tijekom pandemije covida-19.

Svrha? Covid-putovnica bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest.

Kako će izgledati covid-putovnice?

Potvrda će sadržavati QR kod kako bi se zajamčila njezina sigurnost. Između ostaloga bit će dostupna potpuno besplatno u digitalnom ili papirnatom obliku. Sadržavat će osnovne informacije: ime i prezime, datum rođenja, datum izdavanja, datum cijepljenja, broj primljenih doza, vrsta testa, datum i vrijeme testiranja, gdje je obavljeno testiranje i rezultat te, za osobe koje su preboljele covid, datum pozitivnog rezultata testa, naziv izdavatelja potvrde, datum izdavanja, datum valjanosti.

Što je prioritet? Sezona?

Potkraj ožujka zastupnici u Europskom parlamentu su odlučili ubrzati postupak odobrenja zelenih digitalnih potvrda tzv. covid-putovnica kako bi one mogle biti prihvaćene do ljeta, čime će se omogućiti sigurno slobodno kretanje tijekom pandemije i povećati mogućnost za još jednom uspješnom covid sezonom.

Prema Europskoj komisiji, covid putovnica ne bi trebala biti jedini preduvjet za slobodno kretanje tako da bi oni koji je nemaju ili se ne žele cijepiti isto pravo mogli ostvariti primjenom drugih pravila zemlje u koju putuju, poput samoizolacije, karantene ili dodatnog testiranja.

Koja se cjepiva „računaju“?

Iako države članice mogu samostalno odlučiti hoće li odobriti ruska i kineska cjepiva, Komisija zasad u covid putovnicama priznaje samo ona koja je odobrila Europska agencija za lijekove. Hoće li države članice koristiti covid putovnice i kao ulaznicu za neke javne i masovne događaje, odlučuju same.

Apsurd -àpsurd (apsȕrd) m = ono što se protivi zaključivanju po zdravom razumu, besmislica, glupost

Uz covid putovnice nameću se i pitanja mogu li cijepljene osobe virus i dalje prenositi drugima? Što je sa zaštitom osobnih podataka?

Covid-putovnica prebrzo nadilazi svoju glavnu funkciju putovnice i postaje novi najvažniji dokument.

Kako navode britanski mediji, pubovima u Velikoj Britaniji dopustit će se da zabrane ulaz gostima koji nisu cijepljeni protiv koronavirusa. Oni koji će htjeti ući, morat će pokazati dokaz da su cijepljeni ili pak nedavni negativni test na Covid-19.

Ulazak u kafiće u 2021: Momak može osobnu i putovnicu, covid putovnicu.

 

Podijeli

O autoru

Cao! Studentica prve godine diplomskog studija Komunikologije na HKS-u. Novinarka sam Managera od 2018. te se mogu pohvaliti jednogodišnjom titulom urednice rubrike Lounge. Osim što aktivno pišem, u slobodno vrijeme se volim iskušavati u novim sportovima, koji mi pružaju i nove izazove. U životu nikada ne odustajem te smatram da ako prilike ne dolaze da ih moramo stvoriti sami.

Komentirajte