Fellinijev opus

LinkedIn
Ako Federico Fellini do sada nije bio važna stavka vašeg života onda je došlo vrijeme da postane. Najpoznatiji talijanski i jedan od najutjecajnijih svjetskih redatelja 20. stoljeća Federico Fellini svojim filmovima revolucionirao je kino i filmsku umjetnost te se tako zapisao u živote milijuna.

Važno je znati da je rođen 1920. u Riminiju u Italiji prilikom promatranja njegovih djela, pošto je skoro pa svaki njegov film, od ukupno 53 koja je napisao i 27 koje je režirao, maltene pa autobiografsko djelo. Iako su kasnije njegovi suradnici otkrili da je mnoge uspomene iz djetinjstva Fellini sam kreirao kako bi imao nešto za ispričati na filmu. Već tih 27 redateljskih uloga puno govori o sposobnosti njegova stvaranja i predanja pošto spada u svega 0.1% režisera s više od 20 filmova, a k tome je on radio za vrijeme svjetskog rata te Mussolinijevog režima.

Ti postojiš samo u onome što radiš. ~ Federico Fellini

„Luci del Varietà“ iz 1950. bio je Fellinijev prvi film koji je lansirao karijeru koja će sljedećih 30 godina uzastopno iz filma u film stvarati prvoklasna umjetnička djela s eventualnim kiksom u „La voce della luna“. Iako je upitno koliko je taj film pobacio pošto je osvojio više nagrada te ga je Fellini napravio s čak 70 godina, 3 godine prije smrti u 1993.

Njegov najpoznatiji film koji je itekako pokazao da se Fellini nije došao šetati, nego raditi – „La dolce vita“, svakako je jedan od najboljih filmova svih vremena. Za odrediti relevantnost neke filmske ljestvice mjerilo svakako može biti rang ovog nezaobilaznog djela koje skoro pa nikada nije ispod 10.mjesta. „La dolce vita“ (1960.) film je izuzetnih proporcija ostavivši utjecaj na mnoge poslije njega. Simfonija raznobojnosti koju ovaj crno-bijeli film isijava svakako je čarobna. Ispunjen legendarnim scenama, glazbom jedinstvenog Nina Rote, redateljskim genijem, sofisticiranom mišlju te se uklopivši perfektno u socio-političku atmosferu zaslužio je svaku nagradu te svaku hvalu koja mu je pripisana. Svi znamo da je imitacija najiskreniji oblik laskanja te da se dobro potencira stoga Felliniju iz druge ruke treba zahvaliti za Coppolin „Lost in Translation“, Allenov „Celebrity“ te Russellov „Women in love“.

 

scena iz filma La Dolce Vita

Uz bok „La dolce vita-i“ stoji još jedan produkt sirovog genija te ništa manje nego Fellinijev najbolji film „8 ½“ (1963.). Ovo autobiografsko remek djelo jednoznačno opisuje i utjelovljuje Fellinijev spoj jave i sna kroz sekvenciranje. Autobiografsko je djelo jer je okosnica radnje redatelj koji ne zna kako režirati film. Utjecaj ovoga filma nikada nije popustio što se jasno vidi u djelima Spikea Jonzea, Pedra Almodóvara, Davida Lyncha, Emira Kusturice, spotova R.E.M.-a, plesne scene iz Pulp Fictiona, Tim Burtonovog „Big Fish-a“ te mnogih drugih indie filmova. Tako kako su drugi iz njega proizašli i „8 ½“ je proizašao iz Bergmanovog utjecaja te Fellinijevog otkrića Carla Junga.

Realizam je loša riječ. U smislu da je sve realno. Ja ne vidim granicu između imaginarnog i realnog.   ~Federico Fellini

O Felliniju kao redatelju ne govori se ni s malim ni u malo riječi. Sam spomen njegovog imena stvara nekakvu izvanzemaljsku atmosferu izvrsnosti te same umjetnosti. Činjenica da mladi danas znaju za njega bez da su pogledali jedan njegov film govori da je bio i ostao faca te da će šesto mjesto najboljeg redatelja ikada vrlo vjerojatno držati još mnogo godina. Val YouTube isječaka, serija, videa te laganih filmova osjetno je smanjio naš raspon pažnje te stvorio stigmu da su crno bijeli filmovi izuzetno dugi i dosadni, a o nijemim filmovima da ni ne govorimo. Nažalost za nijekanje ove stigme Fellini nije nikakav primjer pošto mu filmovi ne prolaze ispod 2 sata, no to su dva sata investirana u izgradnju mišljenja i karaktera.

Fellini je hodao da bi Parazit mogao trčati, pošto je osvojio čak 4 Oscara za najbolji strani film definitivno zasluživši Oscar za najbolji film.

Ako u životu namjeravate još najmanje 17 puta pogledati spot za „Paparazzi“ Lady Gage radije pogledajte jedan film mita, čovjeka, legende Federica Fellinija jer bez njega riječ Paparazzi ne bi postojala.

Podijeli

O autoru

Zdravo! Studentica sam ekonomije te imam 20 godina. Novinarka sam Managera od 2020. godine. Pišem za sve kolumne, no najdraža mi je Business. Volim istraživati poslovne teme te gledati kako stvari utječu jedna na drugu. Osim što pišem za Manager bavim se i vlastitim pisanjem, glazbom, plesom te raznim sportovima. Najčudniji hobi koji sam imala je bilo rezbarenje knjiga. U životu se vodim filozofijom da je bolje sjediti u hladu nego stajati na suncu koja me ujedno i motivira na jednostavnije življenje.

Komentirajte