Digitalni nomadi

LinkedIn

Trenutna situacija u svijetu dodatno je ubrzala ionako već eksponencijalan rast i razvoj digitalnog života te ga je pretvorila u neizbježan dio svakodnevice. Osim što su sada predavanja i neki poslovi prešli na online platforme, postoje i oni koji se isključivo bave takvim poslovima. Ljudi koji ne rade za niti jednu kompaniju već su svojevrsni freelanceri koji rade i zarađuju na različitim digitalnim platformama nazivaju se digitalni nomadi. Oni su poduzetnici ili zaposlenici koji gotovo isključivo rabe digitalne tehnologije za obavljanje svog posla. Radi toga su neovisni o životu u jednome gradu i često istovremenu putuju uz rad. Najviše je onih koji odlaze na Tajland, Bali i u slične egzotične zemlje zbog niskih životnih troškova, visokih temperatura i lako dostupnog interneta.

RAZNOVRSNOST ZANIMANJA

Digitalni nomadi obično rade na putu jer im je bitan samo pristup internetu pa se uglavnom bave takvim vrstama zanimanja. Među najčešćim su upravljanje web stranice ili bloga, prodaja digitalnih proizvoda, rad informacijskih portala, mrežne zajednice ili foruma, autorstvo i prevoditeljstvo. Velik broj također je aktivan u online marketingu, affiliate marketingu ili e-trgovini. Postoje i oni koje se bave tehničkim strukama poput grafičkog dizajna, web dizajnera ili programera softvera, dok neki zarađuju na poslovima vezanim uz projekte, konzultantske usluge ili predavanja, a čak se i brojni fotografi ubrajaju među njih.

IZMJENE U ZAKONU

Tijekom 2020. godine hrvatska Vlada prepoznala je digitalne nomade kao kategoriju novih radnika te su počeli razmišljati o uređenju njihovog rada, odnosno olakšati dobivanje dozvole za strance koji borave u Hrvatskoj, a rade kao freelanceri za strane tvrtke.  Na sjednici vlade predložene su izmjene Zakona o strancima koje reguliraju i privremeni boravak digitalnih nomada stranaca u Hrvatskoj. Prijedlog je prošao u Saboru te je tako Hrvatska, početkom 2021. godine, postala jedna od prvih zemalja na svijetu koja regulira boravak digitalnih nomada. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP) objavilo je cijeli postupak za dobivanje viza za digitalne nomade, a privremeni boravak može se odobriti u trajanju do godine dana. Izmjene u ovom zakonu ne utječu na hrvatske digitalne nomade, ali će vjerojatno privući mnoge strane.

Podijeli

O autoru

Bok! Studentica sam 3. godine Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Novinarka sam Managera od 2018. godine te sam prošle godine bila urednica Business rubrike. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da ne treba ništa komplicirati jer je život vrlo jednostavan.

Komentirajte