Kako steći praksu kada fakultet to ne pruža?

LinkedIn

Današnje studiranje kompletno je promijenjeno. Kave u pauzi od predavanja, brucošijade i traženje slobodnog sjedala u prepunoj dvorani sada izgledaju kao daleka prošlost. Sve to zamijenilo se sa spavanjem u pauzi od predavanja, gledanjem Netflixa petkom i subotom i traženjem dobre internetske veze tijekom predavanja. Studenti se danas možda najviše žale na neorganiziranost online nastave, uništenje socijalnog života i slične probleme koji se vežu uz studiranje uz koronavirus, no ono što ih je mučilo i prije pandemije koja nam ne da mira je zasigurno nedostatak prakse.

Volontiranje kao zamjena za praksu

Fakultetsko obrazovanje tu je da nas pripremi za daljnje zaposlenje te su učenje (ili bubanje na pamet) literature, pisanje eseja i seminarskih radova ili pravljenje power point prezentacija dio tog obrazovanja. Iako je teorijsko znanje potrebno i dobrodošlo, svi znamo da je praktičan rad ono što nas zaista priprema za budući posao. Manjak prakse je stoga, jedan od najvećih problema našeg obrazovanja te su i sami studenti to primijetili. Već godinama se žale da s fakulteta izlaze kao stručnjaci iz svog područja, no bez imalo praktičnog znanja. Iako neki fakulteti nude praksu u sklopu obaveznih kolegija, studenti opet smatraju kako ne dobiju nikakvo konkretno potrebno znanje.

Srećom, postoji puno načina na koje možemo steći iskustvo u praksi. Učlanjenje u neku studentsku udrugu jedan je od najboljih načina kako dobiti praktično znanje izvan fakulteta. Samo u Zagrebu postoji velik broj udruga koje su mjesto okupljanja za studente sličnih interesa te koji rade na raznim projektima i potiču aktivnost i uključenost u sve aspekte života u akademskoj zajednici. Tako udruge poput Hrvatska studentska asocijacija, eSTUDENT, BEST, AIESEC, AEGEE, Studentska udruga Pravnik i brojne druge, ne samo da nude praktično znanje, nego i organizacijska iskustva, nova poznanstva i buduće poslovne kontakte.

Online tečajevi i edukacije

S obzirom na to da se naše fakultetsko obrazovanje preselilo online, tako i na Internetu možemo pronaći praktično znanje. Internet je mjesto gdje ima doslovno svega pa tako i mnoštvo materijala i sadržaja koji nas mogu naučiti mnogočemu. Veliki broj internetskih stranica tako nudi besplatne tečajeve ili slušanja predavanja sa svjetskih sveučilišta koje inače ne bi imali priliku pohađati. Te tečajeve i predavanja vode stručnjaci koji imaju praktičnog znanja za ponuditi te takvi oblici učenja postaju sve popularniji. Govorimo o stranicama poput Coursere koja raspolaže s mnoštvom edukacija s poznatih i cijenjenih sveučilišta poput MIT-ja ili Stanford Universityja ili pak svima znanog Duolinga koji može pomoći u usavršavanju i usvajanju jezika putem govora, pisanja i čitanja.

Nema bolje prakse od rada

Znamo da smo, nažalost  vremenu u kojem su sva događanja odgođena ili otkazana, no vjerujemo kako će se to brzo promijeniti te ističemo radionice i konferencije kao mjesta na kojima se može steći nekakva vrsta prakse. Slično kao i studentske udruge, interaktivne su i često nude priliku za povezivanje s ljudima iste struke i novim poznanstvima. Također se može ugrabiti prilika razgovora s budućim poslodavcem koji će zasigurno cijeniti iskustvo rada na konferencijama i radionicama, a ako niste optimistični kao mi da će se one ubrzo vratiti u fizičkom obliku, puno njih se preselilo na online platforme te, unatoč preprekama, uspijevaju održavati svoje događaje. Možda najbolja priprema za karijeru je ipak studentski posao koji pruža stjecanje radnih navika i nova znanja koje će se moći primijeniti u praksi. Bitno je samo biti uporan i aktivan ako zaista želimo stječi praktično znanje i dalje se unaprjeđivati kako bi izgradili uspješnu karijeru.

Podijeli

O autoru

Pozdrav! Studentica sam prve godine diplomskog studija Novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Novinarka sam Managera od 2019. godine te sam bila urednica rubrike University, a ove godine sam preuzela ulogu glavne urednice. Osim što aktivno pišem, također volim filmove i književnost te snimanje i montiranje koje želim usavršiti. Izrada memeova mi također nije strana. U životu se vodim jednostavnom filozofijom da uvijek treba izaći iz svoje comfort zone i pobijediti strahove te onom ​"fake it till you make it", a ono što me najviše pokreće su ljubav prema pisanju i prijatelji koji su mi podrška u svemu.

Komentirajte