Dobre strane korona krize, ima li ih uopće?

LinkedIn

Već godinu dana svijet je obavijen korona krizom te njezinim negativnim posljedicama, no mala skupina dobrih strana cvate u sjeni virusa unatoč pretpostavkama da se iz ovakve globalne situacije izvući može samo loše.

Bliži se kraj i ovoj, možda najčudnijoj godini moderne povijesti. Dogodile su se mnoge situacije i grozote koje i nisu toliko utjecale na naše živote radi sve prisutnog korona virusa. Na neko vrijeme svijet je bio zatvoren.

Iz takve situacije gospodarska slika nije mogla izgledati dobro. Nikada manji BDP-i za prva tromjesečja, zatvaranje obrta, manje radnih mjesta i opće stanje demotivacije.

“Emisija ugljika pala je za 8%, a u Kini čak za 1/4”

Unatoč većinsko lošim posljedicama izvirile su i neke dobre stvari i to velikih proporcija. Emisija ugljika pala je za 8%, a u Kini čak za 1/4, što se za zemlju s najvećim „otiskom“ ugljika prošle godine činilo kao nemoguća misija. Očišćenje zraka za Kinu donosi mnoge benefite. Prvo, smanjenje broja umrlih, pošto 100.000 Kineza godišnje umre radi zagađenja, te povećanje korisnika solarnih panela koji se sve manje i manje koriste radi toga što na sve manje industrijskih mjesta u Kini dopiru sunčeve zrake. Također mnoge vode su se pročistile. Najbolji primjer su venecijanski kanali u kojima su viđene razne skupine morskog života.

Velik utjecaj fizičko distanciranje imalo je i na modernizaciju institucija poput školstva i zdravstva. Iako su nagla proglašnjena zatvaranja škola dovela do konfuzije te potrebe za brzom adaptacijom koja je u nekim slučajevima uspješna, a u nekima nije, i dalje su dugotrajne posljedice dobre. Telefoni, mail adrese i računi napokon su proradili. Primjenjuje se tehnologija koja je bila dostupna i osmišljena radi pojednostavljenja izvedbe.

Iako tu prestaje lista globalno dobrih posljedica nije važno, trebamo se fokusirati na ljude. Ljude, koji su pokretači svega. Nikada se bolje nije spavalo, svijest o okolini nije bila veća, vrijeme i znanje se dijeli. Sadržaji poput muzeja odjednom su dostupni svima. Mnoge knjige mogu se pronaći na internetu. Usvojeno je iznimno puno novih navika. Susjedi skupa pjevaju, sviraju, vježbaju. Osjećaj za zahvalnost i poniznost javio se na nacionalnoj razini. Svijest da je, svjetovno viđen, „mali čovjek“ zapravo heroj napokon postoji. A na kraju dana svi smo konačno barem pogledali „onu“ seriju koju odgađamo.

Gospodarstva će se oporaviti i svijet će opet funkcionirati jednom kada ovo stanje prestane, no sve dok traje, fokus treba pokušati održati na očuvanju pozitive i negativnih testova. Naravno uz potrebnu dozu realnosti i dezinfekcijskog sredstva.

Podijeli

O autoru

Zdravo! Studentica sam ekonomije te imam 20 godina. Novinarka sam Managera od 2020. godine. Pišem za sve kolumne, no najdraža mi je Business. Volim istraživati poslovne teme te gledati kako stvari utječu jedna na drugu. Osim što pišem za Manager bavim se i vlastitim pisanjem, glazbom, plesom te raznim sportovima. Najčudniji hobi koji sam imala je bilo rezbarenje knjiga. U životu se vodim filozofijom da je bolje sjediti u hladu nego stajati na suncu koja me ujedno i motivira na jednostavnije življenje.

Komentirajte