Promjene koje nosi digitalna transformacija

LinkedIn

Digitalna transformacija podrazumijeva intenzivno korištenje tehnologije kako bismo poboljšali poslovanje i ostvarili veće prihode. Korištenje novih tehnologija predstavlja veliku promjenu u poduzeću, a nitko nije ljubitelj promjena, pa digitalnu transformaciju često promatramo kao prijetnju. Jedno je sigurno, a to je da će bez uporabe tehnologije poduzeće teško konkurirati na tržištu. Umjesto da se bojimo promjena koje nosi razvoj tehnologije, trebamo promatrati prilike koje nam ona pruža.

Većina zaposlenih, čak 3 od 4 osobe, smatra kako na poslu nemaju dovoljno vremena za upoznavanje s tehnologijom. Mnoga su poduzeća svjesna važnosti tehnologije te svoje zaposlenike redovno osposobljavaju i educiraju. Poduzeća stalno uče i razvijaju se pa tako i njihovi zaposlenici moraju držati korak s poduzećem, ali i tržištem. Kada govorimo o promjenama koje donosi digitalna transformacija, tada podrazumijevamo promjenu modela poslovanja, načina rada s kupcima, rad s dobavljačima te vrijednosti koje stvaramo unutar poduzeća.

Primjeri digitalne transformacije

Primjere digitalne transformacije možemo uočiti svugdje oko nas. Velik broj poduzeća je na neki način svoje poslovanje promijenio uvodeći digitalnu tehnologiju u barem jedan dio svog poslovnog modela. Jedan od primjera je Uber, čije bi korištenje bilo gotovo nemoguće bez upotrebe interneta, računalnog oblaka i mobilnih uređaja. Nadalje, sve je veća popularnost 3D printera koji se najčešće koriste u medicini, ali i raznih robota koji zamjenjuju zahtjevnije poslove. Često se koriste i dronovi kako bi se vršio nadzor požara i poplava.

Digitalnu transformaciju trebamo ozbiljno shvatiti te na razini države poticati njen razvoj. Sve više će se tražiti obrazovni ljudi koji se lako prilagođavaju promjenama koje nosi tehnologija.

Podijeli

O autoru

Bok. Studiram Poslovnu ekonomiju na EFZG-u te sam trenutno na trećoj godini. Timu Manager sam se pridružila 2018. godine i od tada sam najviše voljela pisati o tehnologiji i poslovnom svijetu. Kroz godine sam dobila priliku napredovati te sam od ove godine urednica rubrike Business. Osim što aktivno pišem, također volim crtati, igrati video igre i pratiti sport u slobodno vrijeme. Smatram da je u životu potrebno biti ambiciozan i postaviti visoke ciljeve, ali isto tako i pronaći vremena za sebe.

Komentirajte