Cijene nafte oštro padaju

LinkedIn

Nafta, također znana kao „crno zlato“, predmet je mnogih kriza, ratova, nesporazuma, polemika a u krajnjoj ruci čak i samo bezazlenih „kafanskih priča“.

Tako se to zakrvavljeno zlato našlo i prošlih tjedana na meniju kada je, tokom naizgled beskonačnih prevrtanja između ruske te saudijsko arabijske industrije, cijena nafte pala ispod nule, konkretno čak i do -40$/barelu.

cijene nafte 1861. – 2019.

Takva skoro pa nepostojeća cijena moguća je jer potražnje nema radi koronakrize. Avioni ne lete, šleperi, kamioni i busevi ne voze, pogoni se zatvaraju te ljudi ostaju kod kuće.  Unatoč tome Rusija i prijatelji i dalje opskrbljuju tržišta te se postavlja pitanje gdje s tom silnom naftom? Što kada ponestane prostora?

Takva je cijena također moguća pošto se naftom na svjetskim tržištima trguje budućim ugovorima kojih se trgovci trenutno pokušavaju riješiti radi već spomenutog problema skladištenja.

Usprkos koronakrizi cijena nafte u rukama je proizvođača tj. zemalja koje ju eksploatiraju. Naftnom ratu Saudijske Arabije i Rusije nazire se kraj te su se članice OPEC-a usuglasile da bi se proizvodnja trebala smanjiti za 1/5 u svrhu porasta cijene.

Naftna događanja imaju i posljedice u Hrvatskoj. Prvi put od 2010. godine cijene goriva pale su ispod 8kn te već četvrti tjedan nastavljaju padati. Na tako nisku cijenu utjecala je i odluka Vlade da snizi trošarine za gorivo.

cijene eurosuper95 goriva u RH

Za izvaditi jedan barel nafte, odnosno standardiziranih 159 litara, Saudijska Arabija mora izdvojiti oko 14$, Kuwait otprilike isto te Iran 30$, zanemarivši izvanrednu situaciju u zadnjih 6 tjedana cijene nafte znaju biti jako visoke, kada se na to zbroje i dodatni troškovi cijena goriva u Hrvatskoj prelazi 10 kuna. Što znači da 10 litara eurodizela jednači barelu saudijsko arabijske nafte. Unatoč reklamiranom  20% pojeftinjenju, cijena je pala tek za dvije kune. Što prosječnom vozaču Škode Fabije donosi uštedu od 90kn po tanku kojima može ili potplatiti dućanske radnike da mu sačuvaju dezinfekcijska sredstva ili kupiti jednu rukavicu sudeći po internetskim oglasnicima. Nadam se da postoji i bijela strana tom crnom poslu.

Ekonomija će se na kraju dana oporaviti te će Flix bus ponovno početi prevoziti studente na dane piva u Karlovcu, no što je danas višak sutra bi mogao postati manjak. Jeffrey Currie iz Goldman Sachsa upozorava ako dođe do manjka i porasta cijene da će se stvoriti inflacijski šok opskrbe naftom povijesnih razmjera.

Podijeli

O autoru

Zdravo! Studentica sam ekonomije te imam 20 godina. Novinarka sam Managera od 2020. godine. Pišem za sve kolumne, no najdraža mi je Business. Volim istraživati poslovne teme te gledati kako stvari utječu jedna na drugu. Osim što pišem za Manager bavim se i vlastitim pisanjem, glazbom, plesom te raznim sportovima. Najčudniji hobi koji sam imala je bilo rezbarenje knjiga. U životu se vodim filozofijom da je bolje sjediti u hladu nego stajati na suncu koja me ujedno i motivira na jednostavnije življenje.

Komentirajte